Kremowa zupa kalafiorowa z cebulą
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i umyj, umyj kalafior i podziel na kwiatostany. Drobno posiekaj cebulę
Krok 2:
Rozłóż go na patelni z grubym dnem wraz z masłem
Krok 3:
Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie przezroczysty
Krok 4:
Napełnij cebulę wodą (Zajęło mi to około 1,5 szklanki, ale w przyszłości użyjemy tylko 150 ml). Następnie włóż kalafior do rondla i gotuj przez 10 minut.
Krok 5:
Sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu warzyw pozostawiamy 200 ml wywaru i spuszczamy resztę płynu.
Krok 6:
W blenderze przenosimy warzywa i przecieramy na jednorodną masę
Krok 7:
Wlać wywar warzywny
Krok 8:
Jeszcze raz wszystko mieszamy w blenderze
Krok 9:
Rozłóż powstały puree z powrotem na patelni
Krok 10:
Dodaj śmietanę
Krok 11:
Przełóż czosnek przez prasę i podgrzej do żądanej temperatury
Krok 12:
Podawaj z krakersami, udekoruj gałązką świeżych ziół
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g