Kremowa zupa kalafiorowa z cebulą

pyszna lekka i delikatna zupa puree dla każdego, kto podąża za figurą! Ta zupa jest idealna w dni postu i nie tylko, jej delikatna kremowa konsystencja nie pozostawi obojętnym! Bardzo mi się podobał i chcę się nim z wami podzielić. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 29 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i umyj, umyj kalafior i podziel na kwiatostany. Drobno posiekaj cebulę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż go na patelni z grubym dnem wraz z masłem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie przezroczysty

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij cebulę wodą (Zajęło mi to około 1,5 szklanki, ale w przyszłości użyjemy tylko 150 ml). Następnie włóż kalafior do rondla i gotuj przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu warzyw pozostawiamy 200 ml wywaru i spuszczamy resztę płynu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W blenderze przenosimy warzywa i przecieramy na jednorodną masę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać wywar warzywny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeszcze raz wszystko mieszamy w blenderze

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż powstały puree z powrotem na patelni

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż czosnek przez prasę i podgrzej do żądanej temperatury

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj z krakersami, udekoruj gałązką świeżych ziół

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy