Zupa cebulowa z makaronem ryżowym i sosem sojowym

Łatwa Chińska zupa. Pyszne i proste. Bardzo łatwy w przygotowaniu i doskonale urozmaica codzienną dietę.
AwlsonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 50 % 6 g
46 kcal
IG: 86 / 14 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
2. Umyj zieloną cebulę i posiekaj.
4. W rondelku rozgrzać masło i smażyć najpierw cebulę przez 2-3 minuty, mieszając, następnie dodać czosnek i zieloną cebulę i smażyć, mieszając, przez pięć minut.
5. Do cebuli dodaj paprykę obraną z nasion i pokrojoną w cienkie paski. Smaż wszystkie warzywa przez trzy minuty, mieszając.
6. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-6 minut.
7. Wymieszaj sos sojowy ze skrobią i dodaj do zupy.
8. Podczas gotowania bulionu z warzywami gotuj makaron ryżowy przez 6-7 minut we wrzącej wodzie, wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą. Następnie zanurz makaron we wrzącym bulionie i natychmiast wyłącz ogień.
9. Odstaw zupę na 5 minut. Podawać posypane ostrą mieloną papryką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy