skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą jest zmielenie ciasteczek. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub użyć wałka do ciasta. Przyzwyczaiłam się w staromodny sposób... Tak więc układamy ciasteczka w mocnej plastikowej torbie. Wciśnij ciasteczka za pomocą wałka do ciasta na małe okruchy.
włóż masło do miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej.
wsyp okruchy do dużej miski, wlej roztopione masło, dodaj cukier puder i kakao.
wymieszaj składniki, dokładnie pocierając łyżką. Z powstałej masy tworzymy ciasta w kształcie ziemniaków.
w Spodku wymieszaj cukier z proszkiem kakaowym i zwiń każdy "ziemniak"w tej mieszaninie.
podawaj ciasto na zimno, więc po ułożeniu gotowego przysmaku na naczyniu wysyłamy je do lodówki na pół godziny (co najmniej).
podawaj smakołyki na herbatę lub kawę i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g