Caprese z mozzarellą

wykwintna włoska sałatka w niezwykłej dekoracji! Taka sałatka sprawi, że każdy świąteczny stół będzie wspaniały i bogaty. Caprese pochodzi z Włoch, doskonale podkreśli Twój wyrafinowany smak!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 15 % 4 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Opłucz bazylię, delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Zrób to samo z pomidorami.

2. Wybierz duży płaski talerz, ułóż Duże bazylia LISA na krawędzi i ułóż pomidory obok siebie. Na tym etapie danie przypomina już świąteczny wieniec.

3. Dodaj kulki mini mozzarelli, ułóż oliwki i pesto (sos rozprowadź łyżeczką, nadając mu zaokrąglony kształt).

4. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

gotowe! Świąteczny nastrój i oczywiście smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sos Pesto - 565   kcal/100g

Podobne przepisy