wino z czarnej jarzębiny

Piękny domowy napój. Spróbuj, to jest pyszne! . Wiadomo od najdawniejszych czasów, że picie wina z umiarem zawsze pomaga organizmowi radzić sobie z różnymi dolegliwościami. Proponuję przepis na domowe wino z aronii. Ma piękny kolor i wspaniały smak.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
89 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 222 D 2 h 15 min

jagody jarzębiny przechodzą przez maszynkę do mięsa (można je zmiażdżyć rękami lub sufitem za pomocą tłuczka do ziemniaków), dodać 200 g cukru i trochę wody (szklanka), wymieszać. Włóż jagody z powstałym płynem do słoika, dodaj rodzynki (nie myj), włóż uszczelkę wodną.

wyjmij słoik w ciepłe i ciemne miejsce do fermentacji. Po 10-14 dniach (w zależności od temperatury) sok można spuścić, jagody dobrze wycisnąć.

postępujemy zgodnie z tym samym algorytmem: dodaj cukier (150 g), wodę (150 ml), włóż uszczelkę wodną i poczekaj 10-14 dni. Po określonym czasie spuszczamy sok przez rurkę bez wpływu na osad i powtarzamy ten sam proces po raz trzeci.

kiedy uszczelnienie wodne przestanie bulgotać, wino jest gotowe. Należy go spuścić i przecedzić przez gazę, aby uzyskać większą przejrzystość.

butelkujemy młode wino, wysyłamy do lodówki. Tam musi w pełni dojrzeć. Proces ten trwa dość długo - od 4 miesięcy do sześciu miesięcy.

czekamy na odpowiednią okazję i cieszymy się dziełem naszych rąk!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy