skład / składniki
metoda gotowania
jagody jarzębiny przechodzą przez maszynkę do mięsa (można je zmiażdżyć rękami lub sufitem za pomocą tłuczka do ziemniaków), dodać 200 g cukru i trochę wody (szklanka), wymieszać. Włóż jagody z powstałym płynem do słoika, dodaj rodzynki (nie myj), włóż uszczelkę wodną.
wyjmij słoik w ciepłe i ciemne miejsce do fermentacji. Po 10-14 dniach (w zależności od temperatury) sok można spuścić, jagody dobrze wycisnąć.
postępujemy zgodnie z tym samym algorytmem: dodaj cukier (150 g), wodę (150 ml), włóż uszczelkę wodną i poczekaj 10-14 dni. Po określonym czasie spuszczamy sok przez rurkę bez wpływu na osad i powtarzamy ten sam proces po raz trzeci.
kiedy uszczelnienie wodne przestanie bulgotać, wino jest gotowe. Należy go spuścić i przecedzić przez gazę, aby uzyskać większą przejrzystość.
butelkujemy młode wino, wysyłamy do lodówki. Tam musi w pełni dojrzeć. Proces ten trwa dość długo - od 4 miesięcy do sześciu miesięcy.
czekamy na odpowiednią okazję i cieszymy się dziełem naszych rąk!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g