zupa z makaronem z suszonymi grzybami

cudowna i bardzo pożywna zupa. Próbowałeś makaronu z grzybami? Mogę zasugerować przepis na domowy makaron, który jest nieporównywalnie smaczniejszy niż zakupiony. Nauczyłem się tego przepisu na wsi, przepraszam – byłem gościem, a sąsiedzi byli na stypie, więc zadzwonili do mnie. W wiosce wszystko jest o wiele łatwiejsze, pamiętają całą wioskę, nie oszczędzają kosztów. I jakoś łatwiej wychodzi. Oto ten sam makaron, możesz sam go ugotować. Jedzenie się nie zepsuje.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 49 % 18 g
192 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

przede wszystkim z mąki, jajek, soli i wody zagniatamy strome ciasto, jak na pierogi, jeszcze bardziej strome. Rozwałkuj go na cienkiej warstwie (prawie jak gruby papier) i pokrój nożem na makaron. Tutaj możesz użyć wyobraźni i pokroić cienko lub grubo, bardziej autentycznie lub krócej, jak kto lubi. Posiekany makaron suszy się, przykrywając ręcznikiem.
moczymy grzyby przez półtorej godziny. Gotuj w tej samej wodzie. Odciągamy bulion, schładzamy grzyby i kroimy w paski. Posiekaną cebulę i startą marchewkę smażyć na oleju roślinnym, dodać grzyby. We wrzącej osolonej wodzie włóż smażone warzywa z grzybami, zagotuj, połóż domowy makaron. Gotuj krótko – będzie kwaśny. Podawać ze śmietaną.
nawiasem mówiąc - danie jest chude, bardzo dobre podczas postu, naturalnie bez kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy