skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim z mąki, jajek, soli i wody zagniatamy strome ciasto, jak na pierogi, jeszcze bardziej strome. Rozwałkuj go na cienkiej warstwie (prawie jak gruby papier) i pokrój nożem na makaron. Tutaj możesz użyć wyobraźni i pokroić cienko lub grubo, bardziej autentycznie lub krócej, jak kto lubi. Posiekany makaron suszy się, przykrywając ręcznikiem.
moczymy grzyby przez półtorej godziny. Gotuj w tej samej wodzie. Odciągamy bulion, schładzamy grzyby i kroimy w paski. Posiekaną cebulę i startą marchewkę smażyć na oleju roślinnym, dodać grzyby. We wrzącej osolonej wodzie włóż smażone warzywa z grzybami, zagotuj, połóż domowy makaron. Gotuj krótko – będzie kwaśny. Podawać ze śmietaną.
nawiasem mówiąc - danie jest chude, bardzo dobre podczas postu, naturalnie bez kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g