rosół z warzywami i domowym makaronem

ulubiona zupa z makaronem z kurczaka na pyszny lunch!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 48 % 13 g
134 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

kiedy byłem mały, nie mogłem znieść zupy na duchu. Dorastając, zdałem sobie sprawę, że mają w sobie jakiś szczególny urok i teraz gotuję ten posiłek z godną pozazdroszczenia częstotliwością i przyjemnością. Moją ulubioną była lekka zupa z kurczaka z domowym makaronem. Jeśli ktoś jeszcze nie wie, jak go ugotować, chętnie podzielę się przepisem! Zaczynamy więc od tego, że myjemy kurczaka i wkładamy go do rondla z 3 litrami wody, solimy tę masę do smaku, dodajemy ziarna pieprzu i liść laurowy. Teraz stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bulion z kurczaka przez około 30-40 minut.
podejmuję się gotowania makaronu. Mianowicie ubij jajko kurze, włóż mąkę do powstałej masy i ugniataj strome ciasto. Następnie zwijamy go w warstwę o grubości około 0,5 cm, a następnie kroimy w paski o szerokości 0,3 - 0,5 cm i długości 2-3 cm, gdy kurczak jest ugotowany, wyjmujemy go i wkładamy do bulionu nie grubo posiekane ziemniaki, chwilę później wrzucamy drobno posiekaną cebulę, marchewkę i słodką paprykę. Gotuj całą tę masę przez 10 minut. Następnie rzucamy nasz makaron. Gdy zupa dojdzie, oddziel miąższ kurczaka od kości, a także włóż do bulionu. Po 5-7 minutach zupa jest gotowa. Zdejmij go z ognia, wlej na talerze. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy