kasza gryczana na wodzie klasyczna
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
po prostu weź kaszę gryczaną, koniecznie posortuj, przejrzyj kaszę, aby nie zawierała obcych zanieczyszczeń. Przed gotowaniem opłucz kaszę gryczaną czystą wodą, kilkakrotnie spuszczając wodę. Ilość wody do gotowania gryki jest dwa razy większa niż zboża. Jeśli jednak bardziej lubisz miękką owsiankę (na przykład dla dzieci), stosunek zbóż do wody może wynosić 1:3. Gdy woda zagotuje się w misce, dodaj ją i wlej do niej kaszę gryczaną. Dodaj masło do smaku i przykryj. Pod pokrywką kasza gryczana jest gotowana na małym ogniu przez około 15 minut. Wyłączasz ogień i oto gotowe danie. Co może być łatwiejsze i smaczniejsze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g