skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sernika żelatynowego bez pieczenia. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżeczka). Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Krok 2:
Kruche ciasteczka połamać na kawałki, zmielić w blenderze na drobny okruch. Możesz to zrobić w ten sam sposób za pomocą wałka do ciasta.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu.
Krok 4:
Połącz okruchy ciasteczek i masło, wszystko dokładnie zmiel. Powinieneś uzyskać masę podobną do mokrego piasku. Po ściśnięciu w dłoniach okruchy powinny zachować swój kształt i nie kruszyć się.
Krok 5:
Aby uformować sernik, weź dzielony pierścień lub dzieloną formę bez dna. Połóż go na płaskim talerzu, na którym będzie serwowany sernik. Rozłóż okruchy piasku, wygładź i bardzo dobrze ubij, aby baza dobrze zachowała swój kształt. Jednocześnie staraj się, aby okruchy nie dostały się na ściany formy. Umieść formę z okruchami w lodówce na 30 minut. Mam średnicę formy 20 cm.
Krok 6:
Jeśli twaróg jest ziarnisty lub ziarnisty, zmiel go w blenderze na gładką, gładką masę.
Krok 7:
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Zainstaluj mniejszy pojemnik na górze. Włóż do niego kawałki czekolady. Pod wpływem wrzącej wody czekolada zacznie się topić. Lekko wymieszaj czekoladę, aby przyspieszyć proces. Wyjmij czekoladę z pieca, ostudź.
Krok 8:
Żelatyna zalać wodą, wymieszać. Pozostaw żelatynę na 10-15 minut, aby puchła.
Krok 9:
W łaźni wodnej, mieszając, doprowadź żelatynę do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli rozpuszczasz żelatynę na kuchence, monitoruj stopień ogrzewania (powinien być minimalny), aby żelatyna się nie zagotowała. W przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące.
Krok 10:
W wygodnym pojemniku włóż puree z twarogu, cukier puder, wanilinę. Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 11:
Wlej stopioną, niepalną czekoladę. Jeszcze raz ubij.
Krok 12:
Weź pojemnik do ubijania śmietany z wysokimi bokami. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 13:
Wlej roztwór żelatyny do masy twarogowej cienkim strumieniem, ubijając przy minimalnych obrotach miksera.
Krok 14:
Nie trzeba długo ubijać, wystarczy doprowadzić masę do jednorodności. Żelatynę można mieszać za pomocą łopatki.
Krok 15:
W małych porcjach włóż bitą śmietanę do powstałej masy, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 16:
Wyjmij schłodzoną podstawę, połóż na niej przygotowane nadzienie. Lekko przekręć formę sernika, aby równomiernie rozprowadzić masę, aby wierzch deseru był równy. Sernik przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia przez 5 do 6 godzin.
Krok 17:
Z gotowego deseru ostrożnie zdejmij pierścień i udekoruj według uznania.
Krok 18:
Sernik podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g