makaron z pesto

apetyczny, najsmaczniejszy, na obiad dla całej rodziny! Makaron z pesto to znany przepis na kuchnię włoską. Bardzo podobał mi się ten przepis ze względu na jego proporcje - pesto uzyskuje odpowiednią konsystencję i zrównoważony smak. Makaron pasuje do niego w dowolnym kształcie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 11 g
tłuszcze 30 % 24 g
węglowodany 56 % 44 g
413 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z pesto? Przygotuj jedzenie. Bazylia do pesto weź zieloną. Do sosu wchodzą tylko liście, łodygi są dla niego zbyt twarde. Olej najlepiej nadaje się do oliwy z oliwek, ale z braku nadaje się również zwykła roślina. Zamiast parmezanu możesz wziąć dowolny inny twardy ser. Odpowiednie są również orzechy-orzechy nerkowca, orzechy włoskie, migdały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj pesto. Jak zrobić sos? Liście bazylii dobrze opłucz i osusz. Obierz czosnek. Orzechy można lekko wysuszyć na patelni, nie zrobiłem tego. Ułóż liście, orzechy, czosnek i olej w misce blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krótkimi, pulsującymi ruchami zmiażdż masę do miękiszu. Nie trzeba mocno mielić, pesto nie jest pastowatą masą, ale ziarnistą. Jeśli masz marmurowy moździerz, możesz zmielić w nim produkty — tak robią w klasycznym przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ser do startej masy i dosłownie włącz blender na kilka chwil, aby wymieszać wszystkie składniki. Teraz musimy spróbować pesto na soli, dodałem łyżeczkę. Jeśli uważasz, że sos jest słony, nie dodawaj go.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje ugotować makaron. Przeczytaj o tym, jak gotować makaron na końcu przepisu. Gotuj je do stanu al dente, & quot; na ząbek", wtedy pozostają lekko twarde. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i natychmiast włóż do głębokiej miski. Jeśli pozostanie trochę wody, nie jest przerażające, sprawi, że sos będzie bardziej płynny. Dodaj pesto, wymieszaj, a dopiero potem ułóż na talerzach. Ale możesz natychmiast ułożyć makaron na talerzach, a dopiero potem dodać sos.

smak tego dania zależy w dużej mierze od właściwego wyboru makaronu - wybierz makaron zrobiony tylko z pszenicy durum. Nie gotują się i są znacznie smaczniejsze.
absolutnie każdy makaron nadaje się pod względem kształtu i rozmiaru: spaghetti, fusilli, pióra, rogi, tagliatelli. Jeśli jesteś doświadczonym kucharzem, możesz sam ugotować makaron.
gotowy sos pesto dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni. Jeśli zrobiłeś zbyt dużo sosu, zamroź go. Lepiej podzielić pesto na porcje.
oprócz makaronu pesto świetnie nadaje się do dań z kurczaka, często stosuje się go również w sałatkach.

jak prawidłowo ugotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy