skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował cienkiego ormiańskiego chleba pita. Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
Krok 2:
Umyj świeży koperek, osusz go ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.
Krok 3:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę. W małym pojemniku połącz posiekany czosnek z rafinowaną oliwą z oliwek.
Krok 4:
Rozłóż arkusz cienkiego ormiańskiego chleba pita. Równomiernie posmaruj jego powierzchnię olejem czosnkowym.
Krok 5:
Posmaruj całą powierzchnię chleba pita miękkim topionym serem.
Krok 6:
Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.
Krok 7:
Jak wybrać odpowiednią szynkę? Sprawdź skład pod kątem soi, skrobi i aromatów. Naturalna szynka jest przygotowywana z wieprzowiny. Inne rodzaje mięsa w składzie są niepożądane. Radzę kupić gotowe cięcie, aby plastry były tego samego rozmiaru i grubości. Lub pokrój go samodzielnie na cienkie koła o grubości nie większej niż 2-3 mm.Jeśli pokroisz plastry grubsze, pękną podczas skręcania. Rozłóż je na obwodzie chleba pita, pozostawiając miejsce na jednej krawędzi.
Krok 8:
Jak prawidłowo zwinąć chleb pita? Złóż ostrożnie i tak mocno, jak to możliwe, aby nadzienie nie wypadło na brzegach, a sam chleb pita się nie rozerwał. Jeśli rolka nie jest ciasno zwinięta, trudno będzie ją pokroić na piękne kawałki. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie będzie dobrze nasączony i miękki.
Krok 9:
Pokrój gotową bułkę na małe porcje. Pięknie ułóż je na talerzu, udekoruj gałązkami świeżego koperku lub kędzierzawej pietruszki. Przekąska jest gotowa.
ser topiony można zastąpić drobno startym twardym serem zmieszanym z 2-3 łyżkami majonezu lub kwaśnej śmietany. W takim przypadku olej czosnkowy nie jest potrzebny. Lub weź ser topiony typu "przyjaźń". Włóż do zamrażarki na 15-20 minut, drobno zetrzyj. Wymieszaj również z majonezem lub śmietaną i posiekanym czosnkiem. Polecam samodzielne przygotowanie majonezu, będzie zdrowszy. Warianty przepisów znajdziesz tutaj
jeśli chcesz, połóż plasterki świeżego ogórka lub umyte i dobrze wysuszone liście sałaty na szynce.
przekąskę można położyć na talerzu pokrytym sałatką liściastą. Możesz ozdobić pierścieniami wielokolorowej papryki, oliwkami, plasterkami cytryny, korniszonami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g