skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić twarożek z mrożonego kefiru? Przygotuj jedzenie. Aby zrobić ser, potrzebujesz tylko jednego składnika-kefiru. Jego wybór należy traktować z całą ostrożnością, ponieważ smak gotowego sera będzie zależał od smaku i jakości kefiru. Najsmaczniejszy wyjdzie z tłustego kefiru, poza tym jest grubszy-wyjdzie więcej sera. Weź świeży kefir, nie kwaśny, to też jest ważne.
Krok 2:
Najpierw zamroź kefir. Miałem kilka torebek, więc przelałem wszystko do jednego i już włożyłem do zamrażarki na noc. Jeśli masz kefir w papierowej lub plastikowej torbie, zamrażaj bezpośrednio w nich. Ale nie radziłbym wkładać butelek do zamrażarki-mogą pęknąć. Po nocy w lodówce wyjmij zamrożony kefir i pozostaw na 5-6 godzin do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Gdy kefir zostanie całkowicie rozmrożony, wlej go do durszlaka wyłożonego gazą złożoną w kilka warstw lub grubą serwetką. Umieść sam durszlak w odpowiednim naczyniu, w którym spłynie serwatka. Pozostaw kefir w tej formie na 2 godziny, w tym czasie stanie się nieco grubszy.
Krok 4:
Następnie zawiń krawędzie serwetki, przykrywając masę, połóż płaski talerz na wierzchu. Ustaw ładunek. Dobrze nadają się słoiki z jakimś wypełnieniem-wodą, dżemem lub konserwacją. Włóż konstrukcję do lodówki na 8 godzin.
Krok 5:
W tym czasie serwatka spłynie przez szmatkę do miski, aw serwetce pozostanie najdelikatniejsza masa twarogowa, bardzo podobna do miękkiego sera. Wycisnąłem trochę więcej sera bezpośrednio w serwetce, ponieważ len bardzo wchłonął płyn. Nawiasem mówiąc, powstałą serwatkę można wykorzystać do przygotowania innych potraw — naleśników, chleba, ciasta.
Krok 6:
Przenieś ser z serwetki do szklanego pojemnika — najlepiej się w nim zachowa. Przechowuj ser w lodówce, maksymalnie 5 dni. Z litra kefiru dostałem około 250 gramów sera. Jeśli użyjesz go jako pasty do kanapek, możesz dodać trochę soli i ziół. Do słodkich wypieków sól nie jest konieczna.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g