skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do sałatki z pomidorów i ogórków z majonezem potrzebujemy: ogórków, pomidorów (możesz zwykłe, możesz Cherry; mam koktajl), kopru, kolendry, majonezu, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj i osusz ogórki. Pokroić w plasterki.
Krok 3:
Pomidory, umyj, osusz i pokrój w kliny.
Krok 4:
Opłucz koperek i kolendrę pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
W salaterce ułóż plasterki pomidorów, plasterki ogórków, posiekaną kolendrę i koperek.
Krok 6:
Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
piękno tej sałatki polega na tym, że oprócz majonezu można do niej wybrać dowolny sos: śmietanę, jogurt, oliwę lub olej słonecznikowy. Szczególnie smaczne jest z nierafinowanym olejem słonecznikowym. Szczególnie smaczny jest dressing, który pozostaje po zjedzeniu warzyw.
zioła do tej sałatki można wybrać dowolne: koperek, pietruszkę, zieloną cebulę, bazylię. Użyłam kolendry, aby nadać sałatce orientalny smak. A także różne mieszanki suszonych ziół lub gotowe mieszanki sałatkowe.
wraz z pomidorami i ogórkami można dodać do sałatki obraną i pokrojoną w cienkie półpierścienie cebulę, słodką paprykę lub delikatny ser feta. A także posiekane nożem lub rozdarte rękami liście zielonej sałaty. Możesz także użyć gotowych mieszanek liści sałaty. Wszystko to wprowadzi nowe odcienie do smaku znanego z dzieciństwa.
Sałatka z pomidorów i ogórków jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także pasuje do każdego stołu, niezależnie od tego, czy jest to zwykły lunch w dni powszednie, piknik z kebabami na łonie natury, czy świąteczna uczta z dużą liczbą gości. Takie danie przygotowuje się w kilka minut i jest idealnym dodatkiem do mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g