Sałatka z pomidorów i ogórków z majonezem

Ta sałatka jest jednym z najczęstszych gości na naszych stołach. Jest mało prawdopodobne, że wśród naszych odbiorców są tacy, którzy nigdy nie przygotowali tej sałatki. Znamy tę sałatkę od najmłodszych lat. Zrobili to nasze babcie, prababki, matki, a my sami raczej go nie omijamy. A kto ma domki i szklarnie z własnymi zbiorami pomidorów, ogórków i ziół, może gotować ze świeżych warzyw bezpośrednio z ogrodu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 67 % 8 g
węglowodany 25 % 3 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do sałatki z pomidorów i ogórków z majonezem potrzebujemy: ogórków, pomidorów (możesz zwykłe, możesz Cherry; mam koktajl), kopru, kolendry, majonezu, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz ogórki. Pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory, umyj, osusz i pokrój w kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz koperek i kolendrę pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce ułóż plasterki pomidorów, plasterki ogórków, posiekaną kolendrę i koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

piękno tej sałatki polega na tym, że oprócz majonezu można do niej wybrać dowolny sos: śmietanę, jogurt, oliwę lub olej słonecznikowy. Szczególnie smaczne jest z nierafinowanym olejem słonecznikowym. Szczególnie smaczny jest dressing, który pozostaje po zjedzeniu warzyw.

zioła do tej sałatki można wybrać dowolne: koperek, pietruszkę, zieloną cebulę, bazylię. Użyłam kolendry, aby nadać sałatce orientalny smak. A także różne mieszanki suszonych ziół lub gotowe mieszanki sałatkowe.

wraz z pomidorami i ogórkami można dodać do sałatki obraną i pokrojoną w cienkie półpierścienie cebulę, słodką paprykę lub delikatny ser feta. A także posiekane nożem lub rozdarte rękami liście zielonej sałaty. Możesz także użyć gotowych mieszanek liści sałaty. Wszystko to wprowadzi nowe odcienie do smaku znanego z dzieciństwa.

Sałatka z pomidorów i ogórków jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także pasuje do każdego stołu, niezależnie od tego, czy jest to zwykły lunch w dni powszednie, piknik z kebabami na łonie natury, czy świąteczna uczta z dużą liczbą gości. Takie danie przygotowuje się w kilka minut i jest idealnym dodatkiem do mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy