skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
SOS & quot; Satsibeli & quot; - duma kuchni gruzińskiej. Będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw, które są na twoim stole. Patrzymy więc, jak przygotować sos satsebeli do mięsa. Na początek przygotowujemy wszystkie składniki i układamy je na stole, aby mieć je wszystkie pod ręką.
Krok 2:
Najpierw obieramy czosnek, a następnie mielimy go nożem, przepuszczamy przez prasę lub trzy na drobnej tarce. Zrób to w najwygodniejszy dla Ciebie sposób.
Krok 3:
Dokładnie umyj koperek, pietruszkę i pachnącą kolendrę.
Krok 4:
Umyte warzywa są lekko suszone na serwetce, aby usunąć nadmiar płynu.
Krok 5:
Drobno posiekaj suszone warzywa nożem.
Krok 6:
Wlej sos pomidorowy i adżikę po gruzińsku do płytkiej miski.
Krok 7:
Wymieszaj.
Krok 8:
Następnie dodaj zieleninę, czyli posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i koperek.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj wodę. Nie zapomnij dodać soli do smaku! Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj z każdym jedzeniem, zwłaszcza jagnięciną i innymi potrawami mięsnymi.
Krok 10:
Smacznego!
taki przepis kulinarny można znaleźć na specjalnych stronach kulinarnych oraz w książkach o różnych kuchniach świata. Często używam tego przepisu, który jest zapisany nie tylko w moim komputerze, ale także w moim notatniku kulinarnym. Niedawno przeczytałem bardzo ciekawy i pouczający artykuł, że pomidory po obróbce cieplnej stają się jeszcze bardziej przydatne niż świeże. I to jest dobrze znany i naukowo potwierdzony fakt! I to danie jest przygotowywane na ich podstawie. Okazuje się, że pomidory są na drugim miejscu (po oliwkach) pod względem zawartości likopenu - silnego naturalnego przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać choroby serca i raka. Wiadomo, że w procesie obróbki cieplnej ilość likopenu w pomidorach wzrasta: po 3-5 minutach - o jedną trzecią, a po 15 minutach - półtora raza. Tak więc nasz sos jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g