kanapki z pomidorami i serem

obfite i smaczne, jasne i szybkie, na każdy dzień! Oprócz dań głównych kanapki z pomidorami i serem można przygotować na lunch lub kolację. Są również bardzo dobre na przekąskę i śniadanie. Ze względu na kolorowe pomidory kanapki wyglądają bardzo jasno i świątecznie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 38 % 14 g
222 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z pomidorami i serem? Aby to zrobić, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć zwykłego bochenka, ale kanapki będą wyglądać wygodniej i estetycznie na kawałkach bagietki. Weź ser według własnego uznania. Smak będzie jaśniejszy, jeśli użyjesz dwóch rodzajów sera, takich jak Gouda i Holenderski. Nieco pikantny będzie smak, jeśli użyjesz wędzonego sera kiełbasianego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bagietkę na kawałki. Kanapki można zrobić w pośpiechu, natychmiast nakładając pastę na bochenek. Ale plasterki można lekko wysuszyć w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni, można je wysuszyć na suchej patelni lub smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego, robiąc grzanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, opłucz i przepuść przez prasę. Dodaj majonez.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ilość majonezu patrz konsystencja pasty. Nie powinien być zbyt suchy ani bardzo mokry. Nawiasem mówiąc, do pasty serowej można dodać trochę posiekanego koperku lub pietruszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na kawałki bagietki posmaruj pastą serową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w plasterki. Jeśli pomidory są duże, koła można pokroić na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdą kanapkę ułóż 1-2 krążki pomidora. Kanapki są gotowe! Możesz natychmiast podać do stołu, dekorując gałązką zieleni. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy