skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tatar z łososia? Przygotuj jedzenie. Tatar najlepiej przygotować ze świeżych filetów z łososia. Ponieważ ryba nie jest poddawana obróbce cieplnej podczas gotowania, dla bezpieczeństwa włóż kawałek łososia do zamrażarki na chwilę. Ponadto taki filet będzie wygodniejszy i szybszy w cięciu na jednolite i identyczne kawałki. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety.
Krok 2:
Umyj filety z łososia i usuń skórę. Pokrój rybę w drobną kostkę, około 0,5 cm na 0,5 cm lub możesz pokroić ją w małe, równe paski.
Krok 3:
Obierz czerwoną cebulę, a następnie posiekaj tak drobno, jak to możliwe. W przypadku kamienia nazębnego lepiej jest użyć czerwonej cebuli, szalotki lub białej cebuli, te odmiany cebuli są łagodniejsze w smaku niż zwykła cebula i idealnie nadają się do sałatek.
Krok 4:
Pokrój kapary na 4-6 kawałków.
Krok 5:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i olej roślinny do małej miski (możesz bezpiecznie użyć oliwy z oliwek). Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Na głębokim talerzu ułóż pokrojone filety rybne, czerwoną cebulę, kapary, posiekaną szczypiorek (lub szczypiorek). Posyp zmielonym ziele angielskie.
Krok 7:
Dodaj dressing do zawartości talerza i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj Tatar folią spożywczą i wyślij do lodówki, aby był marynowany i schłodzony. Wystarczy na to 20-30 minut.
Krok 8:
Na talerzu ułóż kilka gałązek rukoli, na wierzch ułóż Tatar za pomocą pierścienia do serwowania lub ostrożnie łyżką stołową. W razie potrzeby posyp je ziarnami sezamu, lekko opiekanymi na suchej patelni. Podawaj tatar z klinem cytrynowym i kawałkiem szarego lub ciemnego chleba.
Krok 9:
Jak wiadomo, czerwona ryba świetnie komponuje się z awokado. Gotowy Tatar będzie również dobry i harmonijny z tym owocem. A ile pożytku! Pokrój awokado na małe, równe kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby kawałki się nie ściemniały, i ułóż Tatar rybny na wierzchu. Smacznego!
w przepisie zamiast cytryny możesz użyć limonki i soku z limonki, co doda specjalnemu akcentowi potrawie.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Szczypiorek - 30 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g