Tatar z łososia

Szybki, łatwy, zdrowy i niesamowicie pyszny! Tatar z łososia to bardzo piękne i eleganckie danie na każdą ucztę-zarówno zwykłą kolację, jak i świąteczny stół. Jest to drobno posiekany filet rybny z różnymi dodatkami i pikantnym dressingiem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 38 % 5 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tatar z łososia? Przygotuj jedzenie. Tatar najlepiej przygotować ze świeżych filetów z łososia. Ponieważ ryba nie jest poddawana obróbce cieplnej podczas gotowania, dla bezpieczeństwa włóż kawałek łososia do zamrażarki na chwilę. Ponadto taki filet będzie wygodniejszy i szybszy w cięciu na jednolite i identyczne kawałki. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety z łososia i usuń skórę. Pokrój rybę w drobną kostkę, około 0,5 cm na 0,5 cm lub możesz pokroić ją w małe, równe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czerwoną cebulę, a następnie posiekaj tak drobno, jak to możliwe. W przypadku kamienia nazębnego lepiej jest użyć czerwonej cebuli, szalotki lub białej cebuli, te odmiany cebuli są łagodniejsze w smaku niż zwykła cebula i idealnie nadają się do sałatek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kapary na 4-6 kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i olej roślinny do małej miski (możesz bezpiecznie użyć oliwy z oliwek). Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na głębokim talerzu ułóż pokrojone filety rybne, czerwoną cebulę, kapary, posiekaną szczypiorek (lub szczypiorek). Posyp zmielonym ziele angielskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj dressing do zawartości talerza i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj Tatar folią spożywczą i wyślij do lodówki, aby był marynowany i schłodzony. Wystarczy na to 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu ułóż kilka gałązek rukoli, na wierzch ułóż Tatar za pomocą pierścienia do serwowania lub ostrożnie łyżką stołową. W razie potrzeby posyp je ziarnami sezamu, lekko opiekanymi na suchej patelni. Podawaj tatar z klinem cytrynowym i kawałkiem szarego lub ciemnego chleba.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak wiadomo, czerwona ryba świetnie komponuje się z awokado. Gotowy Tatar będzie również dobry i harmonijny z tym owocem. A ile pożytku! Pokrój awokado na małe, równe kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby kawałki się nie ściemniały, i ułóż Tatar rybny na wierzchu. Smacznego!

w przepisie zamiast cytryny możesz użyć limonki i soku z limonki, co doda specjalnemu akcentowi potrawie.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Szczypiorek - 30   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy