skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi, pomidorami i serem? Przygotuj niezbędne składniki. Zamiast paluszków krabowych możesz wziąć krewetki lub mięso kraba. Mam ser feta, możesz użyć dowolnego innego według własnego gustu. A jeśli chcesz, zastąp pietruszkę koperkiem. Warzywa i zioła umyj i osusz wcześniej. W razie potrzeby rozmroź patyczki.
Krok 2:
Pokrój paluszki krabowe w plasterki.
Krok 3:
Pokrój fetę lub inny miękki ser w średnie kostki.
Krok 4:
Pokrój pomidory w średnią kostkę lub ćwiartki. Możesz zastąpić duże pomidory małymi wiśniami. Wystarczy przeciąć je na pół.
Krok 5:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 6:
Drobno posiekaj pietruszkę (lub koperek, inne warzywa do wyboru).
Krok 7:
Przygotuj potrawy do sosu sałatkowego. Mam oliwę z oliwek, ale zrobi to każda roślina. Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub sosem cytrynowym.
Krok 8:
Połącz oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w osobnej misce. Lekko ubij mieszaninę widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 9:
W salaterce umieść posiekane paluszki krabowe, fetę, pomidory, pietruszkę i czosnek.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Natychmiast podawaj sałatkę, jest pyszna, gdy jest świeża. Smacznego!
feta to ser zrobiony z mieszanki mleka owczego i koziego. Jest ulubionym produktem wielu narodów. Delikatny, lekko słony smak fety doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Jest używany do przygotowania słynnej greckiej sałatki z ogórkami, pomidorami, cebulą i oliwkami. Z innymi warzywami ten ser świetnie komponuje się również w różnych wariantach przekąsek. Dodatek pikantnych ziół, a także dressing z oliwy z oliwek z przyprawami sprawią, że każdy przepis na sałatkę z serem feta będzie wyrafinowany i bardzo smaczny.
po grecku "feta" oznacza "łamać". I rzeczywiście, półtwardy ser jest wytwarzany w jednym dużym kawałku o wadze do 1,5 kg.dlatego jest łamany w celu dystrybucji porcji. Jest to dość satysfakcjonujący produkt o zawartości tłuszczu 40-60%.
ser feta to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjną kombinacją występującą w wielu potrawach jest ser feta i oliwki.
najlepiej przechowywać fetę w solance lub oliwie z oliwek, tak jak robią to w Grecji.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
Folia, w którą owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g