skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę pomidorową z ogórkiem i cebulą? Przygotuj jedzenie. Warzywa i zioła dobrze umyć i osuszyć serwetkami. Możesz wziąć dowolny olej roślinny.
Krok 2:
Jeśli Skórki ogórków są gorzkie lub zbyt twarde lub po prostu chcesz, aby gotowa sałatka była bardziej miękka, odetnij ją. Odetnij również końcówki ogórków. Same ogórki pokrój w małe plasterki i przenieś do miski sałatkowej.
Krok 3:
Pokrój pomidory na plasterki mniej więcej tego samego rozmiaru i kształtu co ogórki. Usuń podstawy łodyg. Dodaj pokruszone pomidory do miski do ogórków.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Dodaj do posiekanych warzyw, oddzielając poszczególne plasterki cebuli rękami. Pozostaje tylko doprawić sałatkę pomidorową ogórkiem i cebulą olejem roślinnym, posolić do smaku i dodać zmielony czarny pieprz według własnego uznania. Pamiętaj, aby drobno posiekać i dodać świeży koperek.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki i podawaj sałatkę natychmiast po ugotowaniu. Smakuje świeżo.
Sałatka pomidorowa z ogórkiem i cebulą to dobra okazja do eksperymentowania z różnymi olejami roślinnymi! Możesz wziąć pachnący domowy olej słonecznikowy-tutaj jest jego miejsce! Spróbuj sezamu bogatego w wapń lub wybierz idealną wygraną - oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia!
kształt i rozmiar cięcia warzyw nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że zarówno ogórki, jak i pomidory są krojone mniej więcej w ten sam sposób.
cebulę można pokroić Nie w cienkie półpierścienie, ale w małe kostki. Cebula do takiej sałatki najlepiej jest przyjmować odmiany sałatek lub Młode, słodkie.
koperek jest lepszy niż pietruszka w takiej sałatce. Koperek jest bardziej aromatyczny i delikatniejszy, bardziej miękki.
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g