Sałatka pomidorowa z ogórkiem i cebulą

w pośpiechu, bardzo smaczne, świeże, letnie, jasne! Sałatka pomidorowa z ogórkiem i cebulą bez majonezu odświeży każdy stół. Można go przygotować na śniadanie, lunch i kolację. I podawaj jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub samodzielnie. Gotuje się w kilka minut, jest pełen witamin, pyszny!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 33 % 4 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę pomidorową z ogórkiem i cebulą? Przygotuj jedzenie. Warzywa i zioła dobrze umyć i osuszyć serwetkami. Możesz wziąć dowolny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli Skórki ogórków są gorzkie lub zbyt twarde lub po prostu chcesz, aby gotowa sałatka była bardziej miękka, odetnij ją. Odetnij również końcówki ogórków. Same ogórki pokrój w małe plasterki i przenieś do miski sałatkowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na plasterki mniej więcej tego samego rozmiaru i kształtu co ogórki. Usuń podstawy łodyg. Dodaj pokruszone pomidory do miski do ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Dodaj do posiekanych warzyw, oddzielając poszczególne plasterki cebuli rękami. Pozostaje tylko doprawić sałatkę pomidorową ogórkiem i cebulą olejem roślinnym, posolić do smaku i dodać zmielony czarny pieprz według własnego uznania. Pamiętaj, aby drobno posiekać i dodać świeży koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki i podawaj sałatkę natychmiast po ugotowaniu. Smakuje świeżo.

Sałatka pomidorowa z ogórkiem i cebulą to dobra okazja do eksperymentowania z różnymi olejami roślinnymi! Możesz wziąć pachnący domowy olej słonecznikowy-tutaj jest jego miejsce! Spróbuj sezamu bogatego w wapń lub wybierz idealną wygraną - oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia!
kształt i rozmiar cięcia warzyw nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że zarówno ogórki, jak i pomidory są krojone mniej więcej w ten sam sposób.
cebulę można pokroić Nie w cienkie półpierścienie, ale w małe kostki. Cebula do takiej sałatki najlepiej jest przyjmować odmiany sałatek lub Młode, słodkie.
koperek jest lepszy niż pietruszka w takiej sałatce. Koperek jest bardziej aromatyczny i delikatniejszy, bardziej miękki.

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy