skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto z galaretką. Wbij jajko kurze do miski. W razie potrzeby jaja kurze nie mogą być w ogóle używane do takiego ciasta, ale przy ich użyciu wypieki będą nadal smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ubij jajko widelcem lub trzepaczką z dodatkiem soli. Jeśli ciasto jest przygotowywane na słodkie ciasto, musisz dodać cukier do smaku i wanilinę do woli.
Krok 2:
Wlej kefir i bezwonny olej roślinny do miski z mieszanką jajeczną. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Kefir nie musi być świeży, nawet będzie lepiej, jeśli będzie wczoraj, ciasto będzie wtedy wspanialsze, a ciasto z takiego ciasta lepiej wyrośnie. Przygotowanie takiego ciasta i świetny sposób na pozbycie się świeżego kefiru, którego nie chcesz już jeść bez obróbki cieplnej.
Krok 3:
Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw puste ciasto na 5 minut na stole, aby nastąpiła reakcja alkaliczna między kefirem a sodą. W międzyczasie możesz przesiać mąkę pszenną. Lepiej przesiać mąkę więcej niż raz, aby nasycić ją tlenem, pieczenie również okaże się bardziej bujne.
Krok 4:
Mąkę pszenną wsypujemy partiami do miski płynem i zagniatamy ciasto o konsystencji gęstej jak śmietana. Wizualnie przypomina ciasto na naleśniki. Ciasto galaretowe nie jest zalecane do ubijania i mieszania przez długi czas.
Krok 5:
Ciasto jest gotowe. Możesz przejść do przygotowania nadzienia i pieczenia ciasta. Ciasta z takiego ciasta są bardzo delikatne, miękkie i lekko soczyste w smaku. Smacznego!
możesz zrobić takie ciasto dosłownie w kilka minut.
z takiego ciasta można piec zarówno słodkie ciasta, na przykład z jagodami, kawałkami owoców, dżemem i innymi nadzieniami, jak i ciasta z mięsem, rybą, kurczakiem, jajkiem i ziołami i tak dalej, dodając w pierwszym przypadku do ciasta trochę cukru i nie używając ani nie zmniejszając jego ilości w drugim.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g