skład / składniki
metoda gotowania
1. Nadzienie. Umyj i osusz liście sałaty i kopru. Drobno posiekaj koperek. Ser śmietankowy wymieszać z koperkiem, sokiem z cytryny i skórką. Pokrój rybę na cienkie talerze.
2. Posmaruj każdy liść chleba pita serem śmietankowym z ziołami. Ułóż liście sałaty na wierzchu w jednej warstwie, a następnie ułóż płytki czerwonej ryby na całym obszarze chleba pita. Posyp pieprzem.
3. Zwiń każdy arkusz chleba pita w ciasną rolkę i wstaw do lodówki na 15 minut do namoczenia.
4. Ułóż liście sałaty na talerzu.
5. Pokrój bułki na kawałki pod ostrym kątem i ułóż na liściach sałaty.
uwagi:
możesz ułożyć arkusze chleba pita jeden na drugim i zwinąć w 1 dużą rolkę. Następnie powinien moczyć się w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
możesz również wziąć 1 długą bułkę pszenną zamiast chleba pita.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g