bułka z serem pita i czerwoną rybą

przekąska jest nie tylko smaczna, ale także piękna. Możesz wziąć dowolną rybę, ale moim zdaniem jest to szczególnie smaczne z różowym łososiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 17 g
tłuszcze 57 % 24 g
węglowodany 2 % 1 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Nadzienie. Umyj i osusz liście sałaty i kopru. Drobno posiekaj koperek. Ser śmietankowy wymieszać z koperkiem, sokiem z cytryny i skórką. Pokrój rybę na cienkie talerze.
2. Posmaruj każdy liść chleba pita serem śmietankowym z ziołami. Ułóż liście sałaty na wierzchu w jednej warstwie, a następnie ułóż płytki czerwonej ryby na całym obszarze chleba pita. Posyp pieprzem.
3. Zwiń każdy arkusz chleba pita w ciasną rolkę i wstaw do lodówki na 15 minut do namoczenia.
4. Ułóż liście sałaty na talerzu.
5. Pokrój bułki na kawałki pod ostrym kątem i ułóż na liściach sałaty.

uwagi:
możesz ułożyć arkusze chleba pita jeden na drugim i zwinąć w 1 dużą rolkę. Następnie powinien moczyć się w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
możesz również wziąć 1 długą bułkę pszenną zamiast chleba pita.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy