pieczone białe grzanki z papryką i czosnkiem

Prosta i pyszna przekąska do piwa lub aromatyczny chrupiący dodatek do sałatek i zup! Białe grzanki z pieczoną papryką i czosnkiem nadają się na świąteczną sałatkę, dla wesołego, hałaśliwego Towarzystwa zebranego w domu z piwem podczas oglądania transmisji sportowych. Rzeczywiście, z dodatkiem tych grzanek prawie każde danie i napój (piwo) nabiera gotowego i przyjemnego smaku i aromatu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 63 % 41 g
351 kcal
IG: 3 / 98 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Aby przygotować grzanki, potrzebujesz minimalnej listy produktów, która zawsze znajduje się w każdym domu. Dlatego grzanki można bezpiecznie nazwać przekąską budżetową. Opcjonalnie można zmieniać przyprawy i przyprawy używane do dressingu, za każdym razem uzyskując nowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku grzanek lepiej jest oczywiście używać świeżego chleba, gdy jest pyszny i aromatyczny. Ale łatwiej jest pokroić suszony chleb w małe kostki, więc świeży chleb można wyjąć z opakowania i trzymać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby trochę wyschł. Pokrój chleb pszenny na małe kostki lub kostki, jak chcesz. Grzanki ze słomkami z reguły podaje się do piwa, A do zup i sałatek częściej używa się krakersów w kostkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie sosu marynaty do grzanek. Do miski wlej wymaganą ilość soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, zalej oliwą z oliwek. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kromki chleba wkładamy do miski z dressingiem i mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek starty na drobnej tarce lub przepuszczony przez prasę do kostek chleba. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby chleb był nasycony przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kromki chleba z resztkami sosu układamy na patelni i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż grzanki się zarumienią. Grzanki są gotowe, pozwól im ostygnąć i stać się chrupiące i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz użyć innej metody, szybszej. Obierz czosnek i pokrój w plastry. Smażyć na oliwie lub oleju słonecznikowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie usuwamy ząbki czosnku z patelni i smażymy kromki chleba na pozostałym aromatycznym oleju. Przyprawy można dodać później do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy