skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Aby przygotować grzanki, potrzebujesz minimalnej listy produktów, która zawsze znajduje się w każdym domu. Dlatego grzanki można bezpiecznie nazwać przekąską budżetową. Opcjonalnie można zmieniać przyprawy i przyprawy używane do dressingu, za każdym razem uzyskując nowy smak.
Krok 2:
W przypadku grzanek lepiej jest oczywiście używać świeżego chleba, gdy jest pyszny i aromatyczny. Ale łatwiej jest pokroić suszony chleb w małe kostki, więc świeży chleb można wyjąć z opakowania i trzymać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby trochę wyschł. Pokrój chleb pszenny na małe kostki lub kostki, jak chcesz. Grzanki ze słomkami z reguły podaje się do piwa, A do zup i sałatek częściej używa się krakersów w kostkach.
Krok 3:
Przygotowanie sosu marynaty do grzanek. Do miski wlej wymaganą ilość soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, zalej oliwą z oliwek. Mieszać.
Krok 4:
Kromki chleba wkładamy do miski z dressingiem i mieszamy.
Krok 5:
Dodaj czosnek starty na drobnej tarce lub przepuszczony przez prasę do kostek chleba. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby chleb był nasycony przyprawami.
Krok 6:
Kromki chleba z resztkami sosu układamy na patelni i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż grzanki się zarumienią. Grzanki są gotowe, pozwól im ostygnąć i stać się chrupiące i podawaj.
Krok 7:
Możesz użyć innej metody, szybszej. Obierz czosnek i pokrój w plastry. Smażyć na oliwie lub oleju słonecznikowym.
Krok 8:
Następnie usuwamy ząbki czosnku z patelni i smażymy kromki chleba na pozostałym aromatycznym oleju. Przyprawy można dodać później do smaku.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g