skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Polędwicę kroimy na grubość 1,5-2 cm, myjemy, dobrze osuszamy ręcznikami papierowymi, solą i pieprzem
Krok 3:
Do marynaty wyciśnij sok z cytryny
Krok 4:
Dodaj oliwę z oliwek
Krok 5:
Czosnek drobno posiekaj nożem
Krok 6:
Drobno posiekaj pietruszkę, pokrój liść laurowy na kilka części i dodaj do marynaty
Krok 7:
Dodaj aromatyczne zioła do smaku-mam mieszankę ziół prowansalskich, świetnie sprawdzi się tu również tymianek lub ODROBINA rozmarynu
Krok 8:
Dobrze wymieszaj - i marynata jest gotowa!
Krok 9:
Schab wkładamy do marynaty na co najmniej 6 godzin, maksymalnie do dnia. Podczas marynowania zaleca się mieszanie kawałków i podlewanie marynatą
Krok 10:
Uwolnij marynowane mięso z marynaty, ostrożnie usuń kawałki czosnku i pietruszki
Krok 11:
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor
Krok 12:
Smażony schab wkładamy do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 15-20 minut
Krok 13:
Udekoruj każdy
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g