sos sałatkowy z musztardą, miodem i octem winnym

oryginalny sos z miodem i musztardą sprawi, że zwykła sałatka będzie wyrafinowana! Mój mąż i ja jesteśmy fanami wszelkiego rodzaju sosów i sosów do sałatek i innych potraw. Jednym z ulubionych dressingów jest musztarda i miód. Przyprawiam ją sałatką warzywną i nabiera niepowtarzalnego smaku. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 48 % 29 g
węglowodany 49 % 30 g
417 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Obierz czosnek, drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę.

2. W małej misce wymieszaj: musztardę miodową, ziarnistą i Dijon.

3. Wlej ocet do miski, włóż posiekany czosnek, ubij.

4. Nie przestając ubijać, wlej oliwę z oliwek.

5. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

fantazyjny sos sałatkowy jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy