skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z ziemniakami z cukinii i kapustą? Przygotuj składniki. Umyj i obierz wszystkie warzywa wymienione w przepisie.
Krok 2:
Pokrój marchewki w cienkie półkola.
Krok 3:
Średniej wielkości cukinię pokrój również w półkola. Nie trzeba obierać młodych owoców. Starsze, dojrzałe owoce obierz, pokrój i usuń nasiona.
Krok 4:
Obierz główkę kapusty z wiotkich, przyciemnionych górnych liści. Wytnij czwartą część i drobno posiekaj nożem lub za pomocą robota kuchennego. Resztę kapusty zawiń w torebkę i włóż do lodówki do przechowywania.
Krok 5:
Usuń skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na powierzchni owoców. Zalej je wrzącą wodą, pozostaw na 2-3 minuty. Następnie odcedź i nożem łatwo zdejmij skórkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 6:
Obrane ziemniaki pokroić w plastry o grubości około 3-5 mm. Podczas krojenia wygodnie jest użyć specjalnej tarki lub kombajnu, a następnie płytki ziemniaczane okażą się równie cienkie i schludniejsze.
Krok 7:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Dodaj marchewki i cukinię. Piecz, mieszając przez 5 minut, aż marchewki będą miękkie.
Krok 8:
Dodaj kapustę, ziemniaki i pomidory na patelnię. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Nie musisz przykrywać pokrywką, ponieważ kapusta okaże się gotowana na parze, a nie duszona.
Krok 9:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 250 ml przegotowanej zimnej wody i wlać na patelnię do warzyw. Wymieszaj zawartość.
Krok 10:
Dusić gulasz na małym ogniu, aż ziemniaki i kapusta będą gotowe, około 25 minut. Na koniec dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, sól i pieprz do smaku. Kapusta podczas duszenia daje wystarczającą ilość soku, ale jeśli widzisz, że w rondlu jest bardzo mało płynu, wlej trochę przegotowanej gorącej wody (Około 1-2 łyżki). Mieszaj zawartość, aby kapusta się nie przypaliła.
Krok 11:
Dusić naczynie przez kolejne 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami (koperek, pietruszka, pióra zielonej cebuli). Podawaj gulasz warzywny na gorąco.
oprócz pomidora możesz dodać paprykę pokrojoną w krążki lub plastry. Jeśli lubisz, pokrój cebulę w małe kostki w półpierścienie i smaż na patelni, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj marchewki itp.
jeśli chcesz, aby gulasz był bardziej satysfakcjonujący, dodaj 1-2 kiełbaski pokrojone w plastry na 10-15 minut przed końcem gotowania.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g