gulasz warzywny z kapusty ziemniaczanej na patelni

smaczne, zdrowe, niedrogie. Proste i szybkie! Gulasz warzywny z cukinii kapusty ziemniaczanej na patelni to najlepszy wybór na obiad lub lunch. Aromatyczne danie spodoba się całej rodzinie, a proces gotowania jest prosty. Zestaw produktów można zmienić według własnego gustu, na przykład dodać paprykę lub bakłażana.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z ziemniakami z cukinii i kapustą? Przygotuj składniki. Umyj i obierz wszystkie warzywa wymienione w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w cienkie półkola.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Średniej wielkości cukinię pokrój również w półkola. Nie trzeba obierać młodych owoców. Starsze, dojrzałe owoce obierz, pokrój i usuń nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz główkę kapusty z wiotkich, przyciemnionych górnych liści. Wytnij czwartą część i drobno posiekaj nożem lub za pomocą robota kuchennego. Resztę kapusty zawiń w torebkę i włóż do lodówki do przechowywania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na powierzchni owoców. Zalej je wrzącą wodą, pozostaw na 2-3 minuty. Następnie odcedź i nożem łatwo zdejmij skórkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane ziemniaki pokroić w plastry o grubości około 3-5 mm. Podczas krojenia wygodnie jest użyć specjalnej tarki lub kombajnu, a następnie płytki ziemniaczane okażą się równie cienkie i schludniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Dodaj marchewki i cukinię. Piecz, mieszając przez 5 minut, aż marchewki będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kapustę, ziemniaki i pomidory na patelnię. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Nie musisz przykrywać pokrywką, ponieważ kapusta okaże się gotowana na parze, a nie duszona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 250 ml przegotowanej zimnej wody i wlać na patelnię do warzyw. Wymieszaj zawartość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić gulasz na małym ogniu, aż ziemniaki i kapusta będą gotowe, około 25 minut. Na koniec dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, sól i pieprz do smaku. Kapusta podczas duszenia daje wystarczającą ilość soku, ale jeśli widzisz, że w rondlu jest bardzo mało płynu, wlej trochę przegotowanej gorącej wody (Około 1-2 łyżki). Mieszaj zawartość, aby kapusta się nie przypaliła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić naczynie przez kolejne 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami (koperek, pietruszka, pióra zielonej cebuli). Podawaj gulasz warzywny na gorąco.

oprócz pomidora możesz dodać paprykę pokrojoną w krążki lub plastry. Jeśli lubisz, pokrój cebulę w małe kostki w półpierścienie i smaż na patelni, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj marchewki itp.

jeśli chcesz, aby gulasz był bardziej satysfakcjonujący, dodaj 1-2 kiełbaski pokrojone w plastry na 10-15 minut przed końcem gotowania.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy