sałatka witaminowa

Łatwa sałatka witaminowa o złożonym smaku! Masa witamin i pierwiastków śladowych. Korzyści Jest wiele, smak jest dla amatora.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 35 % 7 g
111 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

1. Kiełkuj pszenicę w ciągu dnia, zawijając ją w wilgotną szmatkę. Po dniu pojawią się kiełki 1-2 mm.
2. Opłucz i pokrój warzywa w kostkę, posiekaj warzywa oprócz rukoli.
3. Dopraw sałatkę olejem, sokiem z cytryny, solą i wymieszaj.
4. Podczas serwowania posyp kiełkującą pszenicą, żurawiną i parmezanem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy