skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczysty kebab z musztardą z kurczaka na grillu? Przygotuj jedzenie. Wybierz kurczaka w całości, dużego (ma więcej mięsa), lepiej, jeśli jest schłodzony. Jeśli kurczak jest zamrożony, najpierw rozmroź go na dolnej półce lodówki. Zamiast całego kurczaka możesz wziąć pojedyncze kawałki-uda, podudzia, udka.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Zrób średnie gryzaki, aby miały czas na usmażenie, ale nie wyschły.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Włóż musztardę, olej roślinny i ocet do małej miski i ubij widelcem, aż będzie gładka. Weź musztardę według własnego gustu-słodką, pikantną, możesz wziąć ziarno-okaże się jeszcze smaczniejsza. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Ocet stołowy, 9%. Lub jakikolwiek inny — jabłko, wino.
Krok 4:
Skończysz z masą nieco podobną do domowego majonezu.
Krok 5:
Marynata jest gotowa, przyprawy i czosnek wkładamy bezpośrednio do kurczaka.
Krok 6:
Dodaj sól, przyprawy, posiekany czosnek, adjika do kurczaka. Zestaw przypraw może być absolutnie dowolny-wybierz według smaku lub dostępności.
Krok 7:
Napełnij kurczaka mieszanką musztardy, oleju roślinnego i octu — marynatą.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte mieszanką.
Krok 9:
Przykryj miskę kurczaka folią spożywczą i pozostaw do marynowania na jeden dzień na zimno lub 6 godzin w temperaturze pokojowej (zostawiłem na noc na balkonie w temperaturze około +10 stopni). Oryginalny przepis mówi, że można go przechowywać w marynacie w lodówce do 7 dni. Osobiście nie próbowałem — nie mam więcej niż jeden dzień.
Krok 10:
Następnego dnia usmaż szaszłyki na grillu na rozżarzonych węglach, nawlekając kawałki kurczaka na szaszłyki. Możesz także użyć rusztu do grillowania. Obracaj szpikulec równomiernie podczas smażenia, aby kawałki kurczaka ugotowały się ze wszystkich stron. Szaszłyk będzie gotowy, gdy z mięsa zostanie uwolniony przezroczysty sok.
Krok 11:
Szaszłyki z kurczaka są gotowe. Mięso jest bardzo miękkie, soczyste i aromatyczne. Podawaj ze świeżymi warzywami i sosami. Smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal / 100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g