skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z francuskiego ciasta drożdżowego w piekarniku? Bardzo proste! Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy i przygotowania sosu. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć gotowego sosu pomidorowego do pizzy lub po prostu keczupu, ale z tym domowym sosem jest o wiele smaczniejszy. Więcej przepisów na sosy do pizzy można znaleźć w linku pod przepisem.
Krok 2:
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i gotuj cebulę z czosnkiem, aż cebula będzie miękka, około 2-3 minut.
Krok 6:
Dodaj paprykę i smaż, mieszając, przez kolejne 2 minuty.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej wodę, sól, pieprz i wymieszaj. Dusić na małym ogniu przez 5-7 minut. Na koniec dodaj cukier i chili na czubku noża. Możesz w ogóle nie dodawać chili, ale w tej ilości nie będzie zbyt zauważalny w sosie, ale doda lekkiej pikantności.
Krok 9:
Przenieś sos do blendera i zmiksuj, aż będzie gładki. Sos jest gotowy.
Krok 10:
Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Oprócz tych składników do nadzienia możesz użyć innych wypełniaczy do smaku: gotowanej kiełbasy, szynki, grzybów, oliwek itp.
Krok 11:
Pokrój paprykę w cienkie pierścienie.
Krok 12:
Kiełbasę pokrój również w cienkie plasterki. Do pizzy zwykle biorę kiełbasę w plasterkach. Możesz użyć gotowanej wędzonej kiełbasy, takiej jak moja, lub surowej wędzonej. Która bardziej mi się podoba.
Krok 13:
Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Nadzienie jest gotowe.
Krok 14:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 15:
Oliwki można pokroić w pierścienie, połówki lub pozostawić w całości.
Krok 16:
Ciasto wstępnie rozmrozić. Dużym plusem tej pizzy jest to, że ciasto na nią jest zrobione w sklepie i nie musisz tracić czasu na gotowanie w domu. Ale jeśli wolisz domowe ciasto, możesz wybrać odpowiedni przepis z katalogu pod przepisem. Jeśli twoje ciasto jest zamrożone, najpierw je rozmroź.
Krok 17:
Ciasto posyp mąką i rozwałkuj na arkuszu pergaminu na cienką okrągłą tortillę o grubości 2-3 mm.Jeśli chcesz dostać pizzę na grubym cieście, weź Nie 250, ale 350-400 g ciasta, nie rozwałkowując go zbyt cienko. W okręgu, cofając się od krawędzi 1 cm nożem do pizzy, obrysuj okrąg na cieście. Nakłuj wnętrze widelcem, aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia (żałuję, zapomniałem to zrobić, ale ciasto nie pęczniało bez nakłuwania).
Krok 18:
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem, uważając, aby nie wyjść poza obrysowane krawędzie. Umieść obrabiany przedmiot w piekarniku nagrzanym do 200°C na około 5 minut. W tym czasie krawędzie ciasta nieznacznie wzrosną, tworząc boki. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 19:
Rozłóż nadzienie z kiełbasy, pomidorów, papryki i oliwek na cieście. Posyp pizzę startym serem. Włóż pizzę do piekarnika i piecz w 180°C przez około 10 minut dłużej. Smacznego!
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
ciasto do pizzy zobacz Katalog: ciasto do pizzy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g