skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obieramy świeżą marchewkę, a następnie kroimy ją (są takie specjalne noże do krojenia warzyw w cienkie plasterki) na okrągłe plastry – powinno być 16 sztuk. Z tych plasterków wycinamy piękne kwiaty – będzie to nasza Dekoracja na przekąskę. Jogurt naturalny bez owoców mieszamy z majonezem (bierzemy lekki, aby nie zepsuć sylwetki), dodajemy odklejone nasiona, seler i pozostałą marchewkę. Wszystko to ładujemy do blendera i ubijamy w puree. Ogórek, jeśli chcemy, możemy obrać, możemy go zostawić-ze skórą w zasadzie to jedzenie wygląda piękniej. Następnie obracamy nóż pod kątem 45 stopni (w stosunku do ogórka) i wycinamy z niego 16 owalnych kawałków. To będzie nasza podstawa. Na każdej podstawie rozprowadzamy puree z nasion, jogurtu, majonezu i marchewki. Dekorujemy wcześniej wykonanym kwiatem. Wszystkie 16 kawałków pięknie układamy na talerzu i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g