skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić twaróg w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg nie kruchy, ale miękki, w przeciwnym razie twarożek się rozpadnie. Najsmaczniejsze serniki uzyskuje się z tłustego twarogu. Wybierz twaróg wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Określ ilość cukru według własnego gustu. Włożyłam wszystko, było słodko. Olej służy do smażenia. W czasach radzieckich używano margaryny. Możesz również smażyć na warzywach.
Krok 2:
Rozbij jajko do miski i wstrząśnij widelcem, aby połączyć żółtko i białko. Oddziel połowę jajka, nie będzie to potrzebne. Wlej jajko do dużej miski, włóż tam twarożek, cukier i 2/3 całej mąki, reszta pójdzie do obtoczenia serników. Zawsze dodaję trochę soli, małą szczyptę. To sprawia, że smak serników jest jaśniejszy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj ciasto łyżką lub rękami.
Krok 4:
Posyp deskę mąką. Połóż na nim ciasto i uformuj z niego kiełbasę o grubości około 6 cm.
Krok 5:
Pokrój kiełbasę na podkładki o tej samej szerokości. Z jednej porcji lepiej zrobić 8-9 serników, będą one wtedy idealnej wielkości - dobrze mieszczą się na patelni i łatwo się obracają. Najpierw zaznaczam środek, potem każdą połowę dzielę na pół i tak dalej. Więc cięcie będzie znacznie wygodniejsze.
Krok 6:
Wlej mąkę na talerz i zacznij formować serniki. Połóż każdą podkładkę płasko, zwiń górę i dół mąki. Okrężnymi ruchami podbijaj krawędzie do idealnego kształtu. Wygodnie jest to zrobić za pomocą szklanki o odpowiedniej średnicy. Sernik jest gotowy.
Krok 7:
Uformuj w ten sposób całą porcję twarogu.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię, połóż na niej masło i rozpuść na małym ogniu. Umieść serniki na patelni.
Krok 9:
Smaż je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.
Krok 10:
Umieść serniki w formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, zostaw w niej serniki. Mój nie może, więc mam formę. Piecz serniki przez kolejne 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj je na gorąco ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem.
serniki okazały się bardzo smaczne! Zmniejszyłbym cukier, jeśli planujesz podawać je z dżemem lub skondensowanym mlekiem. Olej do smażenia można również zmniejszyć do połowy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g