Klasyczne twarogi w piekarniku

delikatne, apetyczne, na śniadanie, dla całej rodziny! Klasyczne twarogi, są to serniki wykonane według klasycznej receptury, zawsze są uzyskiwane przez wszystkich. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni twaróg - nie płynny, nie suchy i najbardziej tłusty. Pieczenie w piekarniku sprawia, że twarogi są bardzo puszyste i przewiewne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 38 % 15 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twaróg w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg nie kruchy, ale miękki, w przeciwnym razie twarożek się rozpadnie. Najsmaczniejsze serniki uzyskuje się z tłustego twarogu. Wybierz twaróg wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Określ ilość cukru według własnego gustu. Włożyłam wszystko, było słodko. Olej służy do smażenia. W czasach radzieckich używano margaryny. Możesz również smażyć na warzywach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajko do miski i wstrząśnij widelcem, aby połączyć żółtko i białko. Oddziel połowę jajka, nie będzie to potrzebne. Wlej jajko do dużej miski, włóż tam twarożek, cukier i 2/3 całej mąki, reszta pójdzie do obtoczenia serników. Zawsze dodaję trochę soli, małą szczyptę. To sprawia, że smak serników jest jaśniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj ciasto łyżką lub rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp deskę mąką. Połóż na nim ciasto i uformuj z niego kiełbasę o grubości około 6 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbasę na podkładki o tej samej szerokości. Z jednej porcji lepiej zrobić 8-9 serników, będą one wtedy idealnej wielkości - dobrze mieszczą się na patelni i łatwo się obracają. Najpierw zaznaczam środek, potem każdą połowę dzielę na pół i tak dalej. Więc cięcie będzie znacznie wygodniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę na talerz i zacznij formować serniki. Połóż każdą podkładkę płasko, zwiń górę i dół mąki. Okrężnymi ruchami podbijaj krawędzie do idealnego kształtu. Wygodnie jest to zrobić za pomocą szklanki o odpowiedniej średnicy. Sernik jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj w ten sposób całą porcję twarogu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię, połóż na niej masło i rozpuść na małym ogniu. Umieść serniki na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść serniki w formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, zostaw w niej serniki. Mój nie może, więc mam formę. Piecz serniki przez kolejne 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj je na gorąco ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem.

serniki okazały się bardzo smaczne! Zmniejszyłbym cukier, jeśli planujesz podawać je z dżemem lub skondensowanym mlekiem. Olej do smażenia można również zmniejszyć do połowy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy