skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Kup tłustą wieprzowinę (szyję) lub pulpę wieprzową, ale dodatkowo użyj smalcu wieprzowego. Konieczne jest dodanie smalcu, w przeciwnym razie kiełbasa nie okaże się soczysta, ale ma suchy smak. Ukraińska kiełbasa słynie z aromatu czosnku, dlatego uważa się, że im więcej takiego składnika będzie w naczyniu, tym lepiej.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, odetnij żyły i folie z mięsa. Odetnij skórę ze smalcu i usuń, opłucz smalec, pokrój mięso i smalec na średnie kawałki. Obierz ząbki czosnku z łuski, spłucz. Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa, instalując dyszę z szerokimi otworami. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolite mięso mielone, zainstaluj dyszę z płytkimi otworami. Dodaj cebulę według uznania.
Krok 3:
Dodaj sól, mieloną paprykę do mielonego mięsa. Dodaj zmieloną czarną i czerwoną paprykę do smaku, zwłaszcza jeśli dzieci będą jeść takie danie mięsne! Dokładnie zagnieść mięso mielone i umieścić na zimno na około 1-2 godziny, a jeszcze lepiej - na noc, aby było całkowicie nasycone czosnkowym aromatem.
Krok 4:
Opłucz solone i oczyszczone jelita wieprzowe, pociągnij je za specjalną dyszę, aby stworzyć kiełbasę, zawiąż pozostały koniec i przebij igłą, aby powietrze wydostało się podczas napełniania mielonego mięsa.
Krok 5:
Wypchaj jelito gotowanym mięsem mielonym, ale bardzo luźno, lekko dociskając obrabiany przedmiot, aby stał się płaski jak wstążka. Jeśli mocno wypchasz obrabiany przedmiot, natychmiast pęknie podczas smażenia. Podczas napełniania możesz podzielić jelito na segmenty, tworząc pierścienie półfabrykatów lub tworząc kiełbaski. Pozostaw półfabrykaty w cieple na 20-30 minut, aby mięso mielone w nich się rozgrzało, jeśli kiełbasa ma być smażona.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej pierścień ukraińskiej kiełbasy. Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony. W tym czasie wskazane jest przebicie kiełbasy małą igłą na całej powierzchni, uwalniając powstałą w niej parę i sok.
Krok 7:
Odwróć ukraińską kiełbasę na drugą stronę, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 4-6 minut, aby naczynie było również gotowane na parze od wewnątrz. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
Krok 8:
Podawaj gorącą kiełbasę razem ze świeżymi ziołami, zieloną cebulą, warzywami. Nie zapomnij o sosach: keczupie, grillu itp.
Ukraińska kiełbasa to soczyste danie mięsne, które natychmiast rozpoznasz po smaku czosnku, ledwo go posmakując. Taka domowa kiełbasa jest szczególnie smaczna, jeśli jest smażona w naturze, na przykład na grillu lub grillu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g