Ukraińska kiełbasa domowa

Ukraińska kiełbasa-soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna! Takie danie mięsne można podawać z dowolnym dodatkiem: owsianką, gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, warzywami, makaronem.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 74 % 37 g
węglowodany 2 % 1 g
383 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Kup tłustą wieprzowinę (szyję) lub pulpę wieprzową, ale dodatkowo użyj smalcu wieprzowego. Konieczne jest dodanie smalcu, w przeciwnym razie kiełbasa nie okaże się soczysta, ale ma suchy smak. Ukraińska kiełbasa słynie z aromatu czosnku, dlatego uważa się, że im więcej takiego składnika będzie w naczyniu, tym lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, odetnij żyły i folie z mięsa. Odetnij skórę ze smalcu i usuń, opłucz smalec, pokrój mięso i smalec na średnie kawałki. Obierz ząbki czosnku z łuski, spłucz. Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa, instalując dyszę z szerokimi otworami. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolite mięso mielone, zainstaluj dyszę z płytkimi otworami. Dodaj cebulę według uznania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, mieloną paprykę do mielonego mięsa. Dodaj zmieloną czarną i czerwoną paprykę do smaku, zwłaszcza jeśli dzieci będą jeść takie danie mięsne! Dokładnie zagnieść mięso mielone i umieścić na zimno na około 1-2 godziny, a jeszcze lepiej - na noc, aby było całkowicie nasycone czosnkowym aromatem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz solone i oczyszczone jelita wieprzowe, pociągnij je za specjalną dyszę, aby stworzyć kiełbasę, zawiąż pozostały koniec i przebij igłą, aby powietrze wydostało się podczas napełniania mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypchaj jelito gotowanym mięsem mielonym, ale bardzo luźno, lekko dociskając obrabiany przedmiot, aby stał się płaski jak wstążka. Jeśli mocno wypchasz obrabiany przedmiot, natychmiast pęknie podczas smażenia. Podczas napełniania możesz podzielić jelito na segmenty, tworząc pierścienie półfabrykatów lub tworząc kiełbaski. Pozostaw półfabrykaty w cieple na 20-30 minut, aby mięso mielone w nich się rozgrzało, jeśli kiełbasa ma być smażona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej pierścień ukraińskiej kiełbasy. Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony. W tym czasie wskazane jest przebicie kiełbasy małą igłą na całej powierzchni, uwalniając powstałą w niej parę i sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć ukraińską kiełbasę na drugą stronę, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 4-6 minut, aby naczynie było również gotowane na parze od wewnątrz. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gorącą kiełbasę razem ze świeżymi ziołami, zieloną cebulą, warzywami. Nie zapomnij o sosach: keczupie, grillu itp.

Ukraińska kiełbasa to soczyste danie mięsne, które natychmiast rozpoznasz po smaku czosnku, ledwo go posmakując. Taka domowa kiełbasa jest szczególnie smaczna, jeśli jest smażona w naturze, na przykład na grillu lub grillu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy