skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki z kaszą gryczaną na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie kaszy gryczanej. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej wodą w stosunku 1: 2, zagotuj i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 10-12 minut. Gdy tylko cały płyn zostanie wchłonięty przez zboże, możesz go usunąć z ognia. Ostudź trochę gotową kaszę gryczaną.
Krok 3:
Aby przygotować, weź wygodną przestronną miskę i połącz w niej kaszę gryczaną i mięso mielone.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko do miski. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i ubij całą masę na dnie miski. Jest to konieczne, aby mięso mielone stało się gęstsze, a gotowe klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Z masy mięsnej uformuj małe klopsiki i umieść je na patelni.
Krok 6:
Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 7:
Na osobnej suchej patelni usmaż mąkę, aż będzie lekko aromatyczna. Następnie ostudź mąkę.
Krok 8:
Dodaj wodę, śmietanę i koncentrat pomidorowy do mąki. Trochę soli. Doprowadź sos do wrzenia.
Krok 9:
Wlać klopsiki z powstałym sosem i dusić je pod pokrywką przez 15 minut.
Krok 10:
Gotowe klopsiki są pyszne i satysfakcjonujące! Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g