klopsiki z kaszą gryczaną na patelni

pyszne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny na każdy dzień! Klopsiki z kaszą gryczaną na patelni są gotowane na mielonym mięsie. Zamiast gryki możesz wziąć jęczmień lub ten sam ryż. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, doskonale pasuje do każdego przystawki warzywnej. A na świątecznym stole też wygląda dobrze!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 31 % 9 g
183 kcal
IG: 22 / 67 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z kaszą gryczaną na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie kaszy gryczanej. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej wodą w stosunku 1: 2, zagotuj i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 10-12 minut. Gdy tylko cały płyn zostanie wchłonięty przez zboże, możesz go usunąć z ognia. Ostudź trochę gotową kaszę gryczaną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować, weź wygodną przestronną miskę i połącz w niej kaszę gryczaną i mięso mielone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko do miski. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i ubij całą masę na dnie miski. Jest to konieczne, aby mięso mielone stało się gęstsze, a gotowe klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Z masy mięsnej uformuj małe klopsiki i umieść je na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na osobnej suchej patelni usmaż mąkę, aż będzie lekko aromatyczna. Następnie ostudź mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę, śmietanę i koncentrat pomidorowy do mąki. Trochę soli. Doprowadź sos do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać klopsiki z powstałym sosem i dusić je pod pokrywką przez 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe klopsiki są pyszne i satysfakcjonujące! Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy