skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z niewielką warstwą tłuszczu, aby mięso było miękkie i soczyste. Wybierz naturalną śmietanę, bez tłuszczów roślinnych, im wyższa zawartość tłuszczu, tym smaczniejszy będzie gulasz. Wstępnie rozmrozić zamrożone mięso. Opłucz przygotowany filet wieprzowy i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na małe kawałki tego samego rozmiaru.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż pokrojone mięso. Smaż ze wszystkich stron przez 7-10 minut. Mięso powinno się trochę usmażyć i zmienić kolor na złoty. Ze względu na fakt, że mięso jest smażone na dużym ogniu, tworzy skórkę, która uszczelnia sok w środku. W rezultacie mięso pozostaje miękkie i soczyste.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Obierz go, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Możesz użyć dowolnej cebuli — białej, czerwonej.
Krok 4:
Następnie połóż posiekaną cebulę na mięsie. Dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wybierz dowolne przyprawy według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Chociaż czas duszenia będzie zależał od jakości mięsa. Powinien stać się wystarczająco miękki.
Krok 5:
W osobnej szklance wymieszaj zimną wodę z mąką, aż znikną grudki. Aby to zrobić, lepiej wlać wodę do mąki podczas mieszania, a nie odwrotnie. Dodaj tam śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej śmietanę na patelnię do mięsa i, ciągle mieszając, zagotuj. Podczas podgrzewania mąka zostanie zaparzona, a sos stanie się gęsty. Trzymaj mięso w ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz ogrzewanie. Podawaj gotowy gulasz z dowolnym dodatkiem. Najlepsze są tłuczone ziemniaki lub gotowany ryż. Smacznego!
aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać do mięsa marchewkę, grzyby, paprykę lub suszone śliwki.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g