Gulasz wieprzowy ze śmietaną

na obiad lub drugie, pyszne danie dla całej rodziny! Gulasz wieprzowy ze śmietaną to jeden z najpopularniejszych przepisów w każdej rodzinie. A wszystko dlatego, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i łączy się z absolutnie każdym dodatkiem. Gulasz można również podawać jako niezależne danie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 14 % 3 g
141 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z niewielką warstwą tłuszczu, aby mięso było miękkie i soczyste. Wybierz naturalną śmietanę, bez tłuszczów roślinnych, im wyższa zawartość tłuszczu, tym smaczniejszy będzie gulasz. Wstępnie rozmrozić zamrożone mięso. Opłucz przygotowany filet wieprzowy i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na małe kawałki tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż pokrojone mięso. Smaż ze wszystkich stron przez 7-10 minut. Mięso powinno się trochę usmażyć i zmienić kolor na złoty. Ze względu na fakt, że mięso jest smażone na dużym ogniu, tworzy skórkę, która uszczelnia sok w środku. W rezultacie mięso pozostaje miękkie i soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Obierz go, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Możesz użyć dowolnej cebuli — białej, czerwonej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie połóż posiekaną cebulę na mięsie. Dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wybierz dowolne przyprawy według własnych upodobań. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Chociaż czas duszenia będzie zależał od jakości mięsa. Powinien stać się wystarczająco miękki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej szklance wymieszaj zimną wodę z mąką, aż znikną grudki. Aby to zrobić, lepiej wlać wodę do mąki podczas mieszania, a nie odwrotnie. Dodaj tam śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę na patelnię do mięsa i, ciągle mieszając, zagotuj. Podczas podgrzewania mąka zostanie zaparzona, a sos stanie się gęsty. Trzymaj mięso w ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz ogrzewanie. Podawaj gotowy gulasz z dowolnym dodatkiem. Najlepsze są tłuczone ziemniaki lub gotowany ryż. Smacznego!

aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać do mięsa marchewkę, grzyby, paprykę lub suszone śliwki.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy