pilaw w kotle na ognisku jagnięcym

prawdziwy uzbecki pilaw na stosie w kazanie! Niewielu może ugotować prawdziwy uzbecki pilaw. W tym przepisie dzielę się z wami wszystkimi sekretami i niuansami jego przygotowania. Uzbek nauczył mnie gotować taki pilaw, więc moje informacje są z pierwszej ręki.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 41 % 21 g
węglowodany 45 % 23 g
301 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Podstawą pilawu jest ryż i aby był kruchy, musisz wybrać odpowiedni ryż. W sklepach oferują teraz & quot; ryż pilaw" - to jest całkiem odpowiednie. Jeśli nie sprzedajesz ryżu o tej nazwie, wybierz średniej wielkości ryż okrągły. Części jagnięce mogą być dowolne, nawet z kośćmi. Jestem już gotowa & quot; jagnięcina na pilaw".

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj kocioł. Należy go dobrze wyczyścić i najlepiej zrobić to za pomocą soli. Wlej garść soli do kotła i przetrzyj gąbką lub papierową serwetką, a następnie spłucz wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw kocioł, rozpal ogień i dobrze go kalcynuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj kurduk, osusz i pokrój na średnie kawałki. Jeśli nie masz kurdyuka, pomiń ten krok i po prostu wlej 500 ml oleju roślinnego do kotła. Następnie zrób wszystko zgodnie z przepisem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekanego kurdyuka do rozgrzanego do czerwoności kotła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na wystarczająco dużym ogniu, aż wypłynie z niego wystarczająca ilość tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam już jagnięcinę pokrojoną na średnie kawałki. Jeśli masz całe mięso, umyj je, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso do kotła i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez około 15-20 minut, mięso powinno być lekko złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i pokrój cebulę arbitralnie: półpierścienie, kostki , pióra-metoda krojenia nie odgrywa szczególnej roli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cebulę do kotła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kocioł powinien mieć wystarczającą ilość tłuszczu. Jeśli jest mało, dodaj olej roślinny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż przez 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz marchewki i pokrój w kostkę. To raczej duże kostki o grubości 3-5 mm.w Pilawie powinno być dużo marchwi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj pokrojoną marchewkę do pilawu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smaż przez 15 minut. Możesz przykryć kocioł pokrywką. Marchewki są dość grubo posiekane i powinny na tym etapie osiągnąć gotowość.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj zirę. Możesz być cały, możesz być zmielony.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wszystko wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Tak zwany zirvak jest gotowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz kolej na ryż. Musi być bardzo dobrze spłukany, aż woda z ryżu stanie się przezroczysta. Dodaj ryż do kotła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 7 minut. Każdy ryż powinien być nasycony tłuszczem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Spłaszcz masę, włóż całe małe główki czosnku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej wodę przez łyżkę cedzakową, aby uniknąć rozprysków. Woda powinna być dwa razy większa niż ryż. I czy poziom wody powinien być wyższy niż poziom ryżu o 1 paliczek palca.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Sól.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść na dużym ogniu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Poczekaj, aż się zagotuje.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Następnie przykryj pokrywką. Po 5-7 minutach powoli zmniejsz ogień, usuwając część płonącego drewna opałowego spod kotła. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, Zbierz pilaw szkiełkiem i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Prawdziwy pilaw jest gotowy! Smacznego!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal / 100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal / 100g

Podobne przepisy