skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Podstawą pilawu jest ryż i aby był kruchy, musisz wybrać odpowiedni ryż. W sklepach oferują teraz & quot; ryż pilaw" - to jest całkiem odpowiednie. Jeśli nie sprzedajesz ryżu o tej nazwie, wybierz średniej wielkości ryż okrągły. Części jagnięce mogą być dowolne, nawet z kośćmi. Jestem już gotowa & quot; jagnięcina na pilaw".
Krok 2:
Przygotuj kocioł. Należy go dobrze wyczyścić i najlepiej zrobić to za pomocą soli. Wlej garść soli do kotła i przetrzyj gąbką lub papierową serwetką, a następnie spłucz wodą.
Krok 3:
Ustaw kocioł, rozpal ogień i dobrze go kalcynuj.
Krok 4:
Umyj kurduk, osusz i pokrój na średnie kawałki. Jeśli nie masz kurdyuka, pomiń ten krok i po prostu wlej 500 ml oleju roślinnego do kotła. Następnie zrób wszystko zgodnie z przepisem.
Krok 5:
Dodaj posiekanego kurdyuka do rozgrzanego do czerwoności kotła.
Krok 6:
Smażyć na wystarczająco dużym ogniu, aż wypłynie z niego wystarczająca ilość tłuszczu.
Krok 7:
Mam już jagnięcinę pokrojoną na średnie kawałki. Jeśli masz całe mięso, umyj je, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Krok 8:
Dodaj mięso do kotła i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez około 15-20 minut, mięso powinno być lekko złote.
Krok 9:
Obierz i pokrój cebulę arbitralnie: półpierścienie, kostki , pióra-metoda krojenia nie odgrywa szczególnej roli.
Krok 10:
Dodaj cebulę do kotła.
Krok 11:
Kocioł powinien mieć wystarczającą ilość tłuszczu. Jeśli jest mało, dodaj olej roślinny.
Krok 12:
Smaż przez 10 minut.
Krok 13:
Obierz marchewki i pokrój w kostkę. To raczej duże kostki o grubości 3-5 mm.w Pilawie powinno być dużo marchwi.
Krok 14:
Dodaj pokrojoną marchewkę do pilawu.
Krok 15:
Smaż przez 15 minut. Możesz przykryć kocioł pokrywką. Marchewki są dość grubo posiekane i powinny na tym etapie osiągnąć gotowość.
Krok 16:
Dodaj zirę. Możesz być cały, możesz być zmielony.
Krok 17:
Wszystko wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Tak zwany zirvak jest gotowy.
Krok 18:
Teraz kolej na ryż. Musi być bardzo dobrze spłukany, aż woda z ryżu stanie się przezroczysta. Dodaj ryż do kotła.
Krok 19:
Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 7 minut. Każdy ryż powinien być nasycony tłuszczem.
Krok 20:
Spłaszcz masę, włóż całe małe główki czosnku.
Krok 21:
Wlej wodę przez łyżkę cedzakową, aby uniknąć rozprysków. Woda powinna być dwa razy większa niż ryż. I czy poziom wody powinien być wyższy niż poziom ryżu o 1 paliczek palca.
Krok 22:
Sól.
Krok 23:
Umieść na dużym ogniu.
Krok 24:
Poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 25:
Następnie przykryj pokrywką. Po 5-7 minutach powoli zmniejsz ogień, usuwając część płonącego drewna opałowego spod kotła. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 26:
Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, Zbierz pilaw szkiełkiem i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 27:
Prawdziwy pilaw jest gotowy! Smacznego!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal / 100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal / 100g