pilaw z indyka na patelni

pyszne i aromatyczne, łatwe, szybkie, proste! Pilaw z indykiem na patelni okazuje się szczególnie smaczny. Mięso drobiowe gotuje się dość szybko, jest delikatne i miękkie, nadaje się do żywności dla dzieci i dietetycznej. Można przygotować na rodzinny obiad lub kolację!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 60 % 15 g
110 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z indyka na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź mięso z indyka bez kości. Najlepiej używać filetów. Do pilawu użyj ryżu długoziarnistego, aby nie gotował się zbytnio.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z indyka na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Piecz indyka przez 5-7 minut, aż będzie złoty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w kostkę, a cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojone warzywa na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie i włóż na patelnię do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostałą ilość gorącej wody. Dodaj zirę i kurkumę. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Aby Zira była bardziej aromatyczna, potrzyj ją rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 20-25 minut. Podczas gotowania ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody. Ale tylko trochę, w przeciwnym razie ryż nie będzie kruchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pilaw z indyka jest gotowy! Połóż go na talerzach i podawaj! Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy