skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z indyka na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź mięso z indyka bez kości. Najlepiej używać filetów. Do pilawu użyj ryżu długoziarnistego, aby nie gotował się zbytnio.
Krok 2:
Pokrój filet z indyka na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Piecz indyka przez 5-7 minut, aż będzie złoty.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w kostkę, a cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Dodaj pokrojone warzywa na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Wlej trochę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 6:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie i włóż na patelnię do mięsa.
Krok 7:
Dodaj pozostałą ilość gorącej wody. Dodaj zirę i kurkumę. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Aby Zira była bardziej aromatyczna, potrzyj ją rękami.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 20-25 minut. Podczas gotowania ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody. Ale tylko trochę, w przeciwnym razie ryż nie będzie kruchy.
Krok 9:
Pilaw z indyka jest gotowy! Połóż go na talerzach i podawaj! Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g