skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowy sos pomidorowy do mięsa? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 10-20%, to wystarczy. Cebulę umyć i obrać, pokroić w cienkie półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, włóż cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, ciągle mieszając. Zajmie to 5-7 minut.
Krok 2:
Umyj pomidory, obierz je. Jak łatwo to zrobić? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 3:
Teraz pokrój pomidory w kostkę, dodaj cebulę na patelnię, wymieszaj cebulę z pomidorami. Dodaj koncentrat pomidorowy, zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Dusić sos przez około 5-7 minut dłużej, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.
Krok 4:
Teraz dodaj śmietanę do sosu, zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Następnie dusić kremowy sos pomidorowy, aż zgęstnieje. Zajmie to dosłownie 1-2 minuty. Pamiętaj, aby cały czas mieszać sos.
Krok 5:
Kiedy tak się stanie, zdejmij patelnię z ognia. Sos jest gotowy do użycia.
Krok 6:
Ale aby sos stał się dokładnie sosem, polecam przenieść zawartość patelni do blendera i zmielić na gładką masę. Podawaj na stole zarówno ciepłym, jak i schłodzonym. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g