kremowy sos pomidorowy do mięsa

apetyczny, ze zwykłych potraw, najlepszy! Kremowy sos pomidorowy do mięsa sprawi, że każde danie będzie bardziej soczyste, aromatyczne i smaczniejsze. Okazuje się gęsty, o bogatym smaku pomidorowym. Dodanie kremu sprawia, że jest delikatniejszy. Sos jest idealny nie tylko do dań mięsnych, ale także do makaronu, ryżu, ziemniaków.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 30 % 6 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowy sos pomidorowy do mięsa? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 10-20%, to wystarczy. Cebulę umyć i obrać, pokroić w cienkie półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, włóż cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, ciągle mieszając. Zajmie to 5-7 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, obierz je. Jak łatwo to zrobić? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrój pomidory w kostkę, dodaj cebulę na patelnię, wymieszaj cebulę z pomidorami. Dodaj koncentrat pomidorowy, zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Dusić sos przez około 5-7 minut dłużej, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj śmietanę do sosu, zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Następnie dusić kremowy sos pomidorowy, aż zgęstnieje. Zajmie to dosłownie 1-2 minuty. Pamiętaj, aby cały czas mieszać sos.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy tak się stanie, zdejmij patelnię z ognia. Sos jest gotowy do użycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale aby sos stał się dokładnie sosem, polecam przenieść zawartość patelni do blendera i zmielić na gładką masę. Podawaj na stole zarówno ciepłym, jak i schłodzonym. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy