wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym

bardzo smaczne, obfite i zdrowe danie na lunch lub kolację! Wątróbka drobiowa jest doskonałą podstawą do przygotowania wielu ciekawych potraw. Ten produkt uboczny jest dość tani, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Ponadto wątróbka drobiowa jest uważana za zdrową i dietetyczną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wątróbkę drobiową, odetnij filmy i tłuszcz, wysusz. Pokrój wątrobę na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane warzywa na oleju, smaż je na oleju przez 5-7 minut, aż marchewki będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń smażenie warzyw z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej trochę oleju roślinnego na tę patelnię i wyślij ugotowaną wątrobę. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie lekko rumiany, od czasu do czasu mieszając, aby produkt był równomiernie usmażony ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki z cebulą wracamy do wątroby na patelnię. Smaż je razem przez kolejne 7 minut. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw: kardamon, Curry, paprykę i inne do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozcieńczyć śmietanę w osobnym pojemniku z wodą i wlać mieszaninę na patelnię z wątrobą i warzywami. Wymieszaj, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Danie jest gotowe. Wątroba w sosie śmietanowym okazuje się bardzo soczysta, delikatna i smaczna, takie danie nadaje się do prawie każdego przystawki, zwłaszcza makaronu, tłuczonych ziemniaków, kaszy gryczanej, ryżu. Smacznego!

wątróbka drobiowa jest bardzo przydatny produkt. Jest bogaty w witaminy A, E, które są niezbędne do poprawy stanu skóry, włosów, paznokci, pomagają wygładzić zmarszczki, są przydatne dla oczu. Witamina C znajduje się również w wątrobie drobiowej, pomaga zwiększyć odporność i zwalczyć przeziębienia. Żelazo zwiększa hemoglobinę we krwi, tryptofan poprawia sen. Selen poprawia pracę układu krążenia i oczyszcza krew, wątroba jest również przydatna w cukrzycy i zaburzeniach metabolicznych. Ponadto wątroba zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne i szybko nasyca organizm, dlatego do jedzenia potrzebna jest niewielka porcja wątroby, a ponadto jest to produkt niskokaloryczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy