skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wątróbkę drobiową, odetnij filmy i tłuszcz, wysusz. Pokrój wątrobę na kawałki.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane warzywa na oleju, smaż je na oleju przez 5-7 minut, aż marchewki będą miękkie.
Krok 5:
Usuń smażenie warzyw z patelni.
Krok 6:
Następnie wlej trochę oleju roślinnego na tę patelnię i wyślij ugotowaną wątrobę. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie lekko rumiany, od czasu do czasu mieszając, aby produkt był równomiernie usmażony ze wszystkich stron.
Krok 7:
Marchewki z cebulą wracamy do wątroby na patelnię. Smaż je razem przez kolejne 7 minut. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw: kardamon, Curry, paprykę i inne do smaku.
Krok 8:
Rozcieńczyć śmietanę w osobnym pojemniku z wodą i wlać mieszaninę na patelnię z wątrobą i warzywami. Wymieszaj, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Danie jest gotowe. Wątroba w sosie śmietanowym okazuje się bardzo soczysta, delikatna i smaczna, takie danie nadaje się do prawie każdego przystawki, zwłaszcza makaronu, tłuczonych ziemniaków, kaszy gryczanej, ryżu. Smacznego!
wątróbka drobiowa jest bardzo przydatny produkt. Jest bogaty w witaminy A, E, które są niezbędne do poprawy stanu skóry, włosów, paznokci, pomagają wygładzić zmarszczki, są przydatne dla oczu. Witamina C znajduje się również w wątrobie drobiowej, pomaga zwiększyć odporność i zwalczyć przeziębienia. Żelazo zwiększa hemoglobinę we krwi, tryptofan poprawia sen. Selen poprawia pracę układu krążenia i oczyszcza krew, wątroba jest również przydatna w cukrzycy i zaburzeniach metabolicznych. Ponadto wątroba zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne i szybko nasyca organizm, dlatego do jedzenia potrzebna jest niewielka porcja wątroby, a ponadto jest to produkt niskokaloryczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g