skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć wątróbkę drobiową z warzywami? Przygotuj składniki. Spróbuj wybrać schłodzoną wątrobę, okaże się bardziej soczysta i miękka. Warzywa są całkowicie odpowiednie dla Twojego gustu. Danie z sezonowymi warzywami jest szczególnie dobre. Wziąłem paprykę, cukinię, bakłażana i pomidora.
Krok 2:
Danie gotuje się szybko, lepiej przygotuj wszystkie warzywa na raz, aby nie opóźniało procesu. Umyj paprykę, usuń nasiona i pokrój w paski.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 4:
Umyj cukinię i pokrój w pierścienie. Jeśli masz duży owoc, usuń z niego grubą skórę i usuń nasiona. Pozostaw młodą cukinię bez zmian.
Krok 5:
Pokrój również bakłażana w plasterki. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój w płatki.
Krok 7:
Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Mam pietruszkę, ale każda, która jest dostępna, wystarczy.
Krok 8:
Opłucz wątróbkę drobiową, Usuń folie, osusz i grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l. warzyw i 1 łyżka.l. masło. Specjalnie wziąłem mieszankę olejków. Wątroba będzie smaczniejsza na maśle, ale bardzo się pali. Dodając warzywa do kremu, unikniesz tego problemu.
Krok 9:
Umieść wątrobę na patelni. Smaż przez około 7 minut na złoty kolor na średnim ogniu,a następnie przenieś na talerz.
Krok 10:
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, usuwając resztki oleju. Ponownie włóż do niego łyżkę masła i warzyw, podgrzej je na umiarkowanym ogniu, włóż bakłażany i smaż na złoty kolor z obu stron. Przełóż na talerz.
Krok 11:
Następnie włóż cukinię na patelnię, a także usmaż na złoty kolor. Przenieś do bakłażana.
Krok 12:
Na tej samej patelni podsmaż paski papryki z czosnkiem, około 5 minut.
Krok 13:
Umieść wszystkie warzywa na patelni.
Krok 14:
Dodaj kliny pomidorowe. Sól, pieprz, posyp posiekanymi ziołami i delikatnie wymieszaj.
Krok 15:
Umieść wątrobę na patelni do warzyw, ponownie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na około 5 minut. Ze względu na fakt, że wątroba nie była smażona przez długi czas, pozostanie miękka i bardzo soczysta. Podawaj danie na stole. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g