skład / składniki
metoda gotowania
do tego dania kuchni rosyjskiej odpowiednia jest każda czerwona ryba (oczywiście wędzona), taka jak: różowy łosoś, Coho, keta, łosoś sockeye i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, taka sałatka z wędzoną rybą jest często nazywana Amurską, a jej ojczyzną jest Daleki Wschód. W czasopiśmie, w którym zdobyłem ten przepis kulinarny, powiedziano, że taka sałatka jest często przygotowywana przez gospodynie Dalekiego Wschodu na różne święta. Co więcej, serwuje go nawet w restauracjach. Myślę, że to bardzo ważny powód, aby spróbować ugotować tę sałatkę.
Aby nasze jedzenie było bardziej delikatne, zaczynamy od marynowania cebuli. Pokrój go w pierścienie, napełnij gorącą wodą z dodatkiem octu, cukru i soli, moczyć przez około 20 minut, wyjąć z wody, wycisnąć i ostudzić. Pokrój rybę na cienkie, szerokie talerze, a pomidory na cienkie plasterki. Wymieszaj cebulę, ryby, pomidory, dodaj zielony groszek i zalej olejem roślinnym. Sałatka powinna stać przez chwilę, aby dobrze się namoczyła. Nawiasem mówiąc, przepis zawiera radę, aby użyć pachnącego oleju roślinnego, czyli czegoś, co pachnie nasionami. Chociaż jest to dla amatora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g