skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos grzybowy? Przygotuj wszystkie produkty. Wziąłem świeże grzyby, ale odpowiednie są tutaj absolutnie wszelkie grzyby, w tym mrożone, marynowane, suche. Weź dowolny rafinowany olej roślinny. Śmietana-Dowolna zawartość tłuszczu do wyboru. Woda-filtrowana lub butelkowana. Umyj i osusz marchewki, zioła i grzyby.
Krok 2:
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż startą marchewkę, aż będzie miękka. Podczas smażenia posolić do smaku i dodać ulubione przyprawy. Odpowiednie: kurkuma, papryka, mielony czarny pieprz, curry, asafetida, oregano lub mieszanka ziół, najlepiej prowansalska, włoska.
Krok 3:
Pieczarki pokrój w drobną kostkę i dodaj do patelni do marchewki, smaż wszystko razem, mieszając, aż grzyby zmienią kolor. Zajmuje to inny czas, zależy od pieca.
Krok 4:
W tym momencie możesz dodać posiekane warzywa do grzybów, jeśli masz je tak twarde jak moje. Miałem rozdrobnione nogi kopru włoskiego. Bardziej delikatne warzywa polecam dodać do sosu po ugotowaniu.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną do mieszanki grzybowej z warzywami, smaż wszystko razem, mieszając przez minutę lub dwie. Następnie włóż śmietanę i wlej gorącą wodę. Dodaj sól do smaku, wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Podlewanie grzybów jest gotowe!
ilość wody do przygotowania sosu grzybowego jest wskazana jako przybliżona, możesz regulować gęstość sosu grzybowego, dodając trochę więcej lub trochę mniej wody. Dlatego nie dodawaj całej wody na raz, wlewaj stopniowo, mieszając, określ gęstość. Zamiast wody możesz użyć dowolnego wywaru warzywnego.
razem lub zamiast kwaśnej śmietany do sosu można dodać koncentrat pomidorowy.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g