gulasz warzywny w kotle z mięsem i ziemniakami na ognisku

bogaty, soczysty, jasny, z letnim nastrojem! Gulasz warzywny w kotle z mięsem i ziemniakami na ognisku zaspokoi nawet największe Towarzystwo. Możesz użyć do tego dowolnego mięsa i warzyw. Dlatego smak potrawy za każdym razem będzie nowy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 29 % 5 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny w kotle z mięsem i ziemniakami na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Użyłem pulpy wieprzowej. Możesz gotować z wołowiny, a nawet mięsa drobiowego. Zestaw warzyw może również ulec zmianie według własnego uznania. Zwykle łączę bakłażana, zieloną fasolkę szparagową i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci. Pokrój wieprzowinę na małe, równe kawałki. Zainstaluj kocioł. Wlej bezzapachowy olej roślinny i dobrze go podgrzej. Wyślij wieprzowinę do smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając, na silnym płomieniu gotuj, aż na kawałkach pojawi się złoty apetyczny odcień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane cebule pokroić w dużą kostkę. Wyślij do kotła równą warstwą, nie mieszaj. Wlej 40-50 ml. woda i przykryj kocioł pokrywką. Na umiarkowanym ogniu pozostaw na 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się resztą warzyw. Obierz marchewki i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowy gulasz będzie wyglądał bardziej apetycznie. Pokrój marchewkę w plasterki, paprykę w półpierścienie lub kostki i pokrój czosnek na 2-4 części. Wyślij wszystko do kotła. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, odetnij punkty mocowania łodygi z bakłażana. Pokrój ziemniaki i niebieski na duże kawałki. Opłucz pomidory i pokrój na 4-8 części. Dodaj wszystko do kotła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń wąsy ze strąków fasoli, jeśli są dostępne. Młode strąki Zwykle ich nie mają. Pokrój fasolę na małe kawałki. Dodaj do wszystkich komponentów w kotle. Całość dopraw solą do smaku, pieprzem i posyp ulubionymi przyprawami. Użyłem 0,5 łyżeczki. Zira, papryka, chmiel-suneli i przyprawy do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej odpowiednią ilość wody. Dodałem trochę mniej niż 1 L. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną wersję gulaszu, użyj więcej wody. Wszystko dobrze wymieszaj. Po ugotowaniu usuń kilka kłód spod kotła, przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zwykle zajmuje to około 1 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Od czasu do czasu otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy ziemniaki i fasola są gotowe. Możesz potrzebować trochę mniej lub odwrotnie więcej czasu na gotowanie. Gdy gulasz będzie gotowy, otwórz pokrywkę kotła i pozostaw gulasz nad żarami na 5-10 minut, aby danie nasyciło się aromatami ogniska. Posyp wszystko drobno posiekanymi ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i pozostaw na chwilę. Gotowe, możesz podawać!

Ilość każdego komponentu można regulować. Dopuszczalne jest wykluczenie ziemniaków z potrawy, wtedy otrzymasz lżejszą wersję gulaszu. 

smacznego!

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy