skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny w kotle z mięsem i ziemniakami na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Użyłem pulpy wieprzowej. Możesz gotować z wołowiny, a nawet mięsa drobiowego. Zestaw warzyw może również ulec zmianie według własnego uznania. Zwykle łączę bakłażana, zieloną fasolkę szparagową i paprykę.
Krok 2:
Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci. Pokrój wieprzowinę na małe, równe kawałki. Zainstaluj kocioł. Wlej bezzapachowy olej roślinny i dobrze go podgrzej. Wyślij wieprzowinę do smażenia.
Krok 3:
Mieszając, na silnym płomieniu gotuj, aż na kawałkach pojawi się złoty apetyczny odcień.
Krok 4:
Obrane cebule pokroić w dużą kostkę. Wyślij do kotła równą warstwą, nie mieszaj. Wlej 40-50 ml. woda i przykryj kocioł pokrywką. Na umiarkowanym ogniu pozostaw na 5-10 minut.
Krok 5:
W tym czasie zajmij się resztą warzyw. Obierz marchewki i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowy gulasz będzie wyglądał bardziej apetycznie. Pokrój marchewkę w plasterki, paprykę w półpierścienie lub kostki i pokrój czosnek na 2-4 części. Wyślij wszystko do kotła. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Krok 6:
Obierz ziemniaki, odetnij punkty mocowania łodygi z bakłażana. Pokrój ziemniaki i niebieski na duże kawałki. Opłucz pomidory i pokrój na 4-8 części. Dodaj wszystko do kotła.
Krok 7:
Usuń wąsy ze strąków fasoli, jeśli są dostępne. Młode strąki Zwykle ich nie mają. Pokrój fasolę na małe kawałki. Dodaj do wszystkich komponentów w kotle. Całość dopraw solą do smaku, pieprzem i posyp ulubionymi przyprawami. Użyłem 0,5 łyżeczki. Zira, papryka, chmiel-suneli i przyprawy do mięsa.
Krok 8:
Wlej odpowiednią ilość wody. Dodałem trochę mniej niż 1 L. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną wersję gulaszu, użyj więcej wody. Wszystko dobrze wymieszaj. Po ugotowaniu usuń kilka kłód spod kotła, przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zwykle zajmuje to około 1 godziny.
Krok 9:
Od czasu do czasu otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy ziemniaki i fasola są gotowe. Możesz potrzebować trochę mniej lub odwrotnie więcej czasu na gotowanie. Gdy gulasz będzie gotowy, otwórz pokrywkę kotła i pozostaw gulasz nad żarami na 5-10 minut, aby danie nasyciło się aromatami ogniska. Posyp wszystko drobno posiekanymi ziołami.
Krok 10:
Wymieszaj i pozostaw na chwilę. Gotowe, możesz podawać!
Ilość każdego komponentu można regulować. Dopuszczalne jest wykluczenie ziemniaków z potrawy, wtedy otrzymasz lżejszą wersję gulaszu.
smacznego!
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g