skwarki domowe

wygodne gotowanie na przyszłość: skwarki można dodawać do wielu potraw jako obfity i apetyczny Składnik. Skwarki są znane każdemu wieśniakowi, tam tłuszcz jest zbierany we wszystkich rodzajach. Chrupki z warstwami mięsa są bardzo apetyczne!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 91 % 68 g
węglowodany 0 % 0 g
630 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować skwarki, weź smalec z warstwami mięsa, tzw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój podszereg w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A potem jeszcze w poprzek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść kawałki tłuszczu w kotle-jest to wygodniejsze: tłuszcz nie rozpryskuje się z powodu wysokich boków i nie pali się z powodu grubości naczyń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki smalcu podczas krojenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej smalec na średnim ogniu, lekko przykrywając pokrywką, pozostawiając otwór na ucieczkę pary.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wygodne jest umieszczenie pokrywy na krawędzi szpatułki. Możesz dodać kilka liści laurowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cały tłuszcz topi się ze smalcu, wyłów go łyżką cedzakową lub przecedź przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż skwarki do suchego słoika i przechowuj w lodówce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W celu długotrwałego przechowywania skwarki można wlać stopionym tłuszczem.

skwarki można wykorzystać do przygotowania smażonych ziemniaków i warzyw, jajecznicy, dodać do pierogów i pierogów. Możesz zmielić skwarki i dodać czosnek, a następnie użyć go jako pasty do barszczu i zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Podchorążka wieprzowa - 630   kcal/100g

Podobne przepisy