Pilawa Samarkanda

Oryginalny, pyszny, jasny i piękny, na obiad! Pilaw Samarkanda jest przygotowywany z ryżem, ciecierzycą, rodzynkami, jagnięciną i całym bukietem aromatycznych przypraw. Jeśli nigdy nie próbowałeś prawdziwego orientalnego pilawu, bardzo radzimy ugotować ten i poczuć różnicę. Ujawniamy sekrety legendarnego Dania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 63 % 35 g
279 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw Samarkanda? Przygotuj składniki. Mięso pasuje do każdego-miąższu lub kości. Prawdziwy pilaw jest przygotowywany z jagnięciną, jeśli nie jest dostępny, można użyć wołowiny lub królika. Możesz wziąć ryż zarówno okrągły, jak i długoziarnisty, ale parzony nie zadziała. Zamiast pojedynczych przypraw odpowiedni jest zestaw pilaw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od przygotowania ciecierzycy. Namocz go wcześniej w ciepłej wodzie przez co najmniej 4-5 godzin, jeśli to możliwe, a następnie przez noc. Następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. W ten sposób myjesz z niego skrobię, a ryż nie skleja się, ale staje się kruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w duże paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić na pół lub na 4 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż cebulę i smaż na dużym ogniu, aż się zrumieni, a następnie wyjmij cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść kawałki mięsa na patelni, smaż je również na dużym ogniu, aż będą złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec posolić i pieprzyć mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż małą garść marchewki do garnka, wymieszaj. Wlej trochę wody, aby lekko przykryła mięso. Wlej gorącą wodę, mięso stanie się twarde z zimna.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż pozostałe marchewki, umyte i wysuszone rodzynki, zirę, czosnek (całe główki) i chili.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż ryż na wierzchu, spłaszcz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła ryż. Ponownie przykryj garnek pokrywką. Gotuj pilaw przez 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Delikatnie wymieszaj warstwę ryżu, uważając, aby nie dotknąć mięsa i warzyw. Gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż warstwę ryżu na talerzu do serwowania. Następnie szeroką łyżką podnieś warstwę mięsa i warzyw i, odwracając, połóż na ryżu bez mieszania. Pilaw podawaj na gorąco. Smacznego!

najbardziej znanym daniem Uzbekistanu jest pilaw. Istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie. Najbardziej oryginalny jest pilaw Samarkanda. To prawdziwa uczta na świąteczną ucztę - ma tak bogaty smak i aromat.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy