skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw Samarkanda? Przygotuj składniki. Mięso pasuje do każdego-miąższu lub kości. Prawdziwy pilaw jest przygotowywany z jagnięciną, jeśli nie jest dostępny, można użyć wołowiny lub królika. Możesz wziąć ryż zarówno okrągły, jak i długoziarnisty, ale parzony nie zadziała. Zamiast pojedynczych przypraw odpowiedni jest zestaw pilaw.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od przygotowania ciecierzycy. Namocz go wcześniej w ciepłej wodzie przez co najmniej 4-5 godzin, jeśli to możliwe, a następnie przez noc. Następnie spuść wodę.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. W ten sposób myjesz z niego skrobię, a ryż nie skleja się, ale staje się kruchy.
Krok 4:
Umyj mięso, osusz i pokrój na duże kawałki.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w duże paski.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić na pół lub na 4 części.
Krok 7:
W kotle lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż cebulę i smaż na dużym ogniu, aż się zrumieni, a następnie wyjmij cebulę.
Krok 8:
Umieść kawałki mięsa na patelni, smaż je również na dużym ogniu, aż będą złote.
Krok 9:
Na koniec posolić i pieprzyć mięso.
Krok 10:
Włóż małą garść marchewki do garnka, wymieszaj. Wlej trochę wody, aby lekko przykryła mięso. Wlej gorącą wodę, mięso stanie się twarde z zimna.
Krok 11:
Następnie ułóż pozostałe marchewki, umyte i wysuszone rodzynki, zirę, czosnek (całe główki) i chili.
Krok 12:
Dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
Krok 13:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 14:
Następnie ułóż ryż na wierzchu, spłaszcz.
Krok 15:
Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła ryż. Ponownie przykryj garnek pokrywką. Gotuj pilaw przez 10 minut.
Krok 16:
Delikatnie wymieszaj warstwę ryżu, uważając, aby nie dotknąć mięsa i warzyw. Gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 17:
Połóż warstwę ryżu na talerzu do serwowania. Następnie szeroką łyżką podnieś warstwę mięsa i warzyw i, odwracając, połóż na ryżu bez mieszania. Pilaw podawaj na gorąco. Smacznego!
najbardziej znanym daniem Uzbekistanu jest pilaw. Istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie. Najbardziej oryginalny jest pilaw Samarkanda. To prawdziwa uczta na świąteczną ucztę - ma tak bogaty smak i aromat.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g