skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować te kotlety cielęce, potrzebujemy produktów wymienionych na liście i pokazanych na zdjęciu.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3:
Podgrzej patelnię z dodatkiem 20 gramów masła i usmaż na niej posiekaną cebulę, mieszając na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Bułki napełnij gorącym mlekiem, aby zmiękły. Możesz użyć Nie świeżych bułek, ale wczorajszych, więc jeszcze lepiej.
Krok 5:
Opłucz świeże zioła i posiekaj nożem.
Krok 6:
Połącz dwa rodzaje mielonego mięsa i dodaj smażoną cebulę.
Krok 7:
Następnie dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki, jaja kurze, bułki lekko wyciśnięte z nadmiaru płynu, majeranek, suchą musztardę oraz sól morską i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami i spróbuj smaku, który nadal można regulować.
Krok 8:
Postaw patelnię na ogniu, wlej olej roślinny i włóż pozostały kawałek masła. Podgrzej na średnim ogniu.
Krok 9:
Zobaczmy teraz, jak usmażyć kotlety cielęce? Aby to zrobić, zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy z mięsa mielonego niezbyt grube kotlety o okrągłym lub owalnym kształcie średniej wielkości. Umieść półfabrykaty na patelni i smaż z jednej strony na umiarkowanym ogniu, aż będą do połowy ugotowane - około 7-10 minut.
Krok 10:
Odwróć kotlety na drugą stronę i ugotuj - to kolejne 7-10 minut. Wyjmij kotlety z patelni i usmaż następną partię. Gdy wszystkie kotlety zostaną usmażone, możesz zwrócić je na patelnię, wlać trochę gorącej wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kolejne 10 minut.
Krok 11:
Nasze kotlety są gotowe!
istnieje wiele przepisów kulinarnych na kotlety, ale najbardziej podoba mi się niemiecka wersja tego dania. Kotlety cielęce są bujne, delikatne i bardzo smaczne. Takie kotlety przypadną do gustu każdemu bez wyjątku, zwłaszcza miłośnikom dań mięsnych. Wszystko jest proste i gustowne. Możesz gotować od razu lub robić półfabrykaty i wkładać półprodukty do zamrażarki do pożądanego momentu, co jest bardzo wygodne!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g