kotlety cielęce

Jak ukochana mama! Proste, szybkie i domowe! Delikatne, soczyste, satysfakcjonujące i niesamowicie smaczne kotlety przygotowane własnymi rękami według tego przepisu nie są gorsze niż kotlety restauracyjne. Można do nich podawać dowolny dodatek: puree ziemniaczane, makaron, ryż, kaszę gryczaną, owsiankę pszenną lub jęczmienną, duszoną kapustę itp.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 17 % 5 g
182 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować te kotlety cielęce, potrzebujemy produktów wymienionych na liście i pokazanych na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię z dodatkiem 20 gramów masła i usmaż na niej posiekaną cebulę, mieszając na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bułki napełnij gorącym mlekiem, aby zmiękły. Możesz użyć Nie świeżych bułek, ale wczorajszych, więc jeszcze lepiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeże zioła i posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz dwa rodzaje mielonego mięsa i dodaj smażoną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki, jaja kurze, bułki lekko wyciśnięte z nadmiaru płynu, majeranek, suchą musztardę oraz sól morską i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami i spróbuj smaku, który nadal można regulować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Postaw patelnię na ogniu, wlej olej roślinny i włóż pozostały kawałek masła. Podgrzej na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zobaczmy teraz, jak usmażyć kotlety cielęce? Aby to zrobić, zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy z mięsa mielonego niezbyt grube kotlety o okrągłym lub owalnym kształcie średniej wielkości. Umieść półfabrykaty na patelni i smaż z jednej strony na umiarkowanym ogniu, aż będą do połowy ugotowane - około 7-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i ugotuj - to kolejne 7-10 minut. Wyjmij kotlety z patelni i usmaż następną partię. Gdy wszystkie kotlety zostaną usmażone, możesz zwrócić je na patelnię, wlać trochę gorącej wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasze kotlety są gotowe!

istnieje wiele przepisów kulinarnych na kotlety, ale najbardziej podoba mi się niemiecka wersja tego dania. Kotlety cielęce są bujne, delikatne i bardzo smaczne. Takie kotlety przypadną do gustu każdemu bez wyjątku, zwłaszcza miłośnikom dań mięsnych. Wszystko jest proste i gustowne. Możesz gotować od razu lub robić półfabrykaty i wkładać półprodukty do zamrażarki do pożądanego momentu, co jest bardzo wygodne!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy