skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane kalmary w powolnej kuchence? Drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego do miski wolnowaru. Wybierz tryb "smażenie". Smaż cebulę przez 3 minuty.
Krok 2:
Następnie dodaj startą marchewkę. Piecz przez kolejne 5 minut.
Krok 3:
Ugotuj ryż. Połącz go ze smażoną cebulą i marchewką. Pokrój warzywa.
Krok 4:
Sól, dodaj śmietanę. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Włóż nadzienie do wcześniej obranych kalmarów. Zabezpiecz krawędzie wykałaczką. Mała wskazówka dla tych, którzy uważają, że czyszczenie kałamarnicy jest trudnym procesem. Można to znacznie uprościć. Zalej tusze kalmarów wrzącą wodą, a następnie ostudź zimną wodą. Po takim "kontrastowym prysznicu" górna folia łatwo schodzi.
Krok 6:
Włącz tryb "smażenia", wlej olej roślinny. I po trzech minutach ułóż kalmary. Piecz przez 5 minut z zamkniętą pokrywką.
Krok 7:
Następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut w ten sam sposób z zamkniętą pokrywką.
Krok 8:
Kałamarnica jest gotowa. Pokrój je i podawaj.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g