nadziewane kalmary w powolnej kuchence

szybko się gotuje, ale okazuje się smaczny i pożywny. Danie ma apetyczny wygląd, a smak jest świetny. Nadzienie można dobierać w oparciu o budżet, z tego, co jest w lodówce. Alternatywnie możesz zrobić nadzienie z tłuczonych ziemniaków z serem, z grzybami i ryżem, warzywami z paluszkami krabowymi.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-25 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 30 % 8 g
146 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane kalmary w powolnej kuchence? Drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego do miski wolnowaru. Wybierz tryb "smażenie". Smaż cebulę przez 3 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj startą marchewkę. Piecz przez kolejne 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ryż. Połącz go ze smażoną cebulą i marchewką. Pokrój warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, dodaj śmietanę. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż nadzienie do wcześniej obranych kalmarów. Zabezpiecz krawędzie wykałaczką. Mała wskazówka dla tych, którzy uważają, że czyszczenie kałamarnicy jest trudnym procesem. Można to znacznie uprościć. Zalej tusze kalmarów wrzącą wodą, a następnie ostudź zimną wodą. Po takim "kontrastowym prysznicu" górna folia łatwo schodzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz tryb "smażenia", wlej olej roślinny. I po trzech minutach ułóż kalmary. Piecz przez 5 minut z zamkniętą pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut w ten sam sposób z zamkniętą pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kałamarnica jest gotowa. Pokrój je i podawaj.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy