skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z morszczuka w cieście? Dobrze umyj i wyczyść tuszę rybną, aby usunąć resztki łusek. Wysuszyć trochę z wody. Aby podzielić rybę na filety, pokrój ją z tyłu, rozwiń i wyjmij grzbiet. Szoruj brzuch.
Krok 2:
Pokrój na dwa filety i usuń nadmiar - folie, plastry i kości, z których rosną płetwy.
Krok 3:
Pokrój każdy filet na porcje.
Krok 4:
Sól i pieprz.
Krok 5:
Wymieszaj i pozwól mu trochę zaparzyć.
Krok 6:
W misce do ciasta rozbij jajka. Jeśli jajka są duże, wystarczy jedno.
Krok 7:
Dodaj śmietanę.
Krok 8:
Dodaj mąkę i dopraw ciasto, jeśli chcesz.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Podpal patelnię z olejem. Włóż część ryby do ciasta i wymieszaj.
Krok 11:
Widelcem rozłóż rybę na patelni i usmaż.
Krok 12:
W zależności od ognia i wielkości ryby potrzeba 1-2 minut na stronę. Gdy ciasto się rozłoży z jednej strony-odwróć.
Krok 13:
Wyjmij gotową rybę najpierw na serwetkę, a następnie przenieś na talerz i podawaj.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g