skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy na małe, zgrabne kawałki. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Połącz mięso z cebulą w przestronnej misce.
2. Przygotuj marynatę:
- obierz czosnek, drobno posiekaj;
- włóż Adjikę do miski, dodaj do niej czosnek;
- łamiemy liście laurowe na kilka części i dodajemy do miski z solą;
- wlej ocet i sok grantowy, wymieszaj.
3. Napełnij jagnięcinę i cebulę marynatą, przykryj folią spożywczą, Wyślij do lodówki na noc, a jeśli to konieczne szybciej, to co najmniej 4 godziny.
4. Po określonym czasie naciągamy mięso na szaszłyki, naprzemiennie z krążkami cebuli, lekko solimy, smażymy na rozżarzonych węglach ze wszystkich stron. Całkowity czas gotowania wynosi 20-25 minut. Nie musisz smażyć przez długi czas, aby nie wyschnąć!
jedz ze świeżymi warzywami, jest jeszcze smaczniejszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g