sos czosnkowy do kurczaka i shavermy z majonezem i kefirem

Klasyczne sosy są najsmaczniejsze - testowane od lat i przez wielu zjadaczy! Shaverma (shawarma) jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli jest domowej roboty. A oto sekret dla was wszystkich, a nawet przepis na najsmaczniejszy SOS dla niej.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 82 % 37 g
węglowodany 11 % 5 g
360 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min

1. Wymieszaj kefir ze śmietaną.

2. Dodaj majonez do śmietany i dobrze wymieszaj.

3. Obierz czosnek, zetrzyj go na drobnej tarce lub drobno posiekaj i dodaj do sosu, dobrze wymieszaj.

możesz owinąć shavermę.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy