tiramisu na koniaku z ekstraktem waniliowym

jeden z moich ulubionych deserów, rozpływa się w ustach, a nie w dłoniach)). To tiramisu, tak przygotowują go Włosi. Możesz więc poczuć smak Włoch w ciągu 5 godzin)))) smacznego, zobacz nasze przepisy.
tak pyszneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 55 % 30 g
299 kcal
IG: 7 / 73 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaparzamy mocną kawę. Potrzebujemy 400 ml.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka 3 szt. żółtka 5 szt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 100 g do żółtek.cukier puder. Nie polecam zastępowania cukru, ponieważ cukier puder rozpuszcza się natychmiast.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do masy żółtkowej dodajemy ser mascarpone, tylko to, inne sery nie będą działać. 500 g.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (niekoniecznie, ale jest smaczniejszy)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij białka na twarde szczyty ze szczyptą soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite białka do masy serowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mocną kawę do wygodnego naczynia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę koniaku do kawy. Jeśli dzieci jedzą, nie dodajemy koniaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Savoyardi zanurz stronę cukru w kawie, trzymając ją tam przez kilka sekund. Natychmiast rozłóż go w formie, w której zostanie zebrany deser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż krem na biszkopcie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powtarzamy w ten sposób, aż zabraknie miejsca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na końcu zawsze powinien iść krem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź większe naczynia, mam to ze zjeżdżalnią. Wyjmujemy ten deser do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na koniec posyp gorzkim kakao.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdjęcie deseru w łyżce.))) Vkunyatina!

dziś dowiesz się, jak gotować tiramisu we Włoszech. To bardzo stary i poprawny przepis, więc Włosi gotowali go przez całe życie. Połączenie musztardy w kawie i słodyczy w śmietanie jest tak niesamowite, że trudno będzie się powstrzymać, aby nie zjeść wszystkiego od razu. Chcę również dodać od siebie, abyś wybierał tylko wysokiej jakości i świeże produkty. Powiedzmy, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową, zawsze czyste i bez pęknięć, nawiasem mówiąc, zawsze używam wybranej kategorii jaj w moich przepisach. Ser mascarpone jest to bardzo tłusty ser, jest to raczej bardzo gęsta śmietana, więc zwracaj uwagę na skład, nie powinno być substytutów tłuszczu ani innego niewłaściwego produktu, tylko śmietana i kwas cytrynowy. Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym lub w ogóle go nie dodawać, jest to opcjonalny punkt. A gorzkie kakao zastąpić gorzką czekoladą... MMM, idealnie. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy