duszona jagnięcina ze śliwkami

niesamowite gorące z pikantnym słodko-kwaśnym smakiem! Jagnięcina w przepisach kulinarnych kuchni arabskiej jest jednym z najczęstszych składników. Z czym tylko nie jest przygotowany. Tym razem ugotujemy jagnięcinę ze śliwkami. Z góry podzielę się sekretem z tymi, którzy ciężko znoszą specyficzny zapach jagnięciny. Podczas gotowania wystarczy dodać tymianek i lekko otworzyć pokrywkę garnka lub patelni i to wszystko.
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 30 % 10 g
178 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz namoczyć suszone śliwki przez noc, dodając cynamon dla smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pestki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do naszego posiłku myjemy mięso, oczyszczamy je z folii i żył i kroimy w małe paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpalamy patelnię z oliwą z oliwek, a gdy się nagrzeje, drobno posiekamy dużą cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się półprzezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj do niego kawałki mięsa, ciągle mieszając szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż mięso z obu stron,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso zmieni kolor, dodaj zmielony czarny pieprz, mąkę, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugaś jeszcze kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij jagnięcinę gorącą wodą, aby była całkowicie pokryta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po przykryciu pokrywką pozostaw do duszenia na małym ogniu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Suszone śliwki, cukier i cynamon.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    20 minut przed gotowaniem mięsa dodaj cukier i suszone śliwki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jako dodatek do jagnięciny ze śliwkami można podać ryż

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jagnięcinę ze śliwkami można udekorować sezamem i natką pietruszki

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy