skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Dynia palce lizać na zimę? Przygotuj warzywa.
Krok 2:
Wlej 50 ml oleju roślinnego do rondla z grubym dnem lub patelni. Podczas podgrzewania oleju obierz i pokrój cebulę na małe kawałki. Wlej go do gorącego oleju, podsmaż, ale nie smaż mocno.
Krok 3:
Gdy poczujesz zapach prażonej cebuli, dodaj pokrojoną na kawałki marchewkę i posiekaną paprykę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Możesz przykryć pokrywką.
Krok 4:
Podczas duszenia warzyw obierz dynię ze skórki i nasion. Pokrój 500 gramów miąższu dyni na duże kawałki o wielkości około 2x2 cm, dodaj dynię do rondla do reszty warzyw. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając. Kawałki dyni powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj pomidory. Najpierw zdejmij skórkę z pomidorów. Następnie przekręć pomidory w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj, jak wolisz i lepiej.
Krok 6:
Dodaj papkę pomidorową do dyni. Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Lekko wzmocnij ogień, lekko odparuj sok.
Krok 7:
Dodaj 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku i mieszankę mielonej papryki do sałatki.
Krok 8:
Dodaj jedną niepełną łyżkę soli z cukrem. Wymieszaj, gotuj warzywa przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.
Krok 9:
Na samym końcu gotowania, gdy wszystkie warzywa są gotowe, wlej 1,5 łyżki 9% octu. W tym momencie możesz zmielić warzywa blenderem, jeśli chcesz uzyskać kawior.
Krok 10:
Umieść gorącą sałatkę (kawior)w wysterylizowanych słoikach o pojemności nie większej niż 500 ml. Zawiń słoiki i pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
jeśli pomidory i dynia są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć lub wcale. Nie należy wykluczać octu, ponieważ w preparacie znajdują się marchewki, które są uważane za najbardziej kapryśne warzywo w preparatach. Dla miłośników pikantnych i pikantnych przekąsek możesz dodać ostrą paprykę do zbioru warzyw, a także zwiększyć ilość czosnku.
dynia jest podawana palce lizać na zimę jako zimna przekąska lub jako dodatek do dań mięsnych (zarówno na zimno, jak i na gorąco).
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g