Dynia palce lizać na zimę

bardzo udany przepis z idealnymi proporcjami warzyw. Ten wspaniały kęs dyni na zimę jest czymś pomiędzy kawiorem a sałatką. Uwielbiam gotować dynię w plasterkach jako sałatkę, a jeśli zmielisz ją blenderem, otrzymasz pachnący kawior. W gotowej formie uzyskuje przyjemny słodko-kwaśny smak.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 25-31 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
64 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Dynia palce lizać na zimę? Przygotuj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 50 ml oleju roślinnego do rondla z grubym dnem lub patelni. Podczas podgrzewania oleju obierz i pokrój cebulę na małe kawałki. Wlej go do gorącego oleju, podsmaż, ale nie smaż mocno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy poczujesz zapach prażonej cebuli, dodaj pokrojoną na kawałki marchewkę i posiekaną paprykę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Możesz przykryć pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas duszenia warzyw obierz dynię ze skórki i nasion. Pokrój 500 gramów miąższu dyni na duże kawałki o wielkości około 2x2 cm, dodaj dynię do rondla do reszty warzyw. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając. Kawałki dyni powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj pomidory. Najpierw zdejmij skórkę z pomidorów. Następnie przekręć pomidory w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj, jak wolisz i lepiej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj papkę pomidorową do dyni. Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Lekko wzmocnij ogień, lekko odparuj sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku i mieszankę mielonej papryki do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną niepełną łyżkę soli z cukrem. Wymieszaj, gotuj warzywa przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu gotowania, gdy wszystkie warzywa są gotowe, wlej 1,5 łyżki 9% octu. W tym momencie możesz zmielić warzywa blenderem, jeśli chcesz uzyskać kawior.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść gorącą sałatkę (kawior)w wysterylizowanych słoikach o pojemności nie większej niż 500 ml. Zawiń słoiki i pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

jeśli pomidory i dynia są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć lub wcale. Nie należy wykluczać octu, ponieważ w preparacie znajdują się marchewki, które są uważane za najbardziej kapryśne warzywo w preparatach. Dla miłośników pikantnych i pikantnych przekąsek możesz dodać ostrą paprykę do zbioru warzyw, a także zwiększyć ilość czosnku.

dynia jest podawana palce lizać na zimę jako zimna przekąska lub jako dodatek do dań mięsnych (zarówno na zimno, jak i na gorąco).

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy